Creasoup

Farmaskop - İlaç ve Sağlık Profesyonellerinin Dergisi

6 Haziran 2013, Perşembe 10:35

Kötü beslenme mide kanserini tetikliyor

Erkeklerde kadınlardan 2 kat fazla rastlanan ve özellikle 60 yaş üstünde görülen mide kanserine, ülkemizde yılda yaklaşık 20 bin kişi yakalanıyor. Hastalığın ortaya çıkmasında beslenme şekli önemli rol oynuyor.

Dünyada en çok görülen 4. kanser türü olan mide kanseri, akciğer kanserinden sonra en ölümcül ikinci tür olarak görülüyor. Mide kanserinin görülmesinde beslenme alışkanlığının önemli bir yer tuttuğuna dikkat çeken Medikal Onkolog Doç. Dr. Duygu Derin, tuzlu besinleri aşırı tüketmenin, az sebze ve meyve tüketmenin, pişirme yöntemi olarak kızartma ve mangalın daha çok tercih edilmesinin en sık rastlanan nedenler olduğunu söyledi.

Katkı maddesi içeren besinlere dikkat çeken Derin şunları söyledi: “Katkı maddeli hemen hemen bütün gıdalarda bulunan nitrat ve nitrit tuzları (konserveler sucuk, salam, sosis vb.) midede kanserojen maddeye dönüşebiliyor. Ntvmsnbc’de yer alan habere göre; Nitrat alımı ise mide hücreleri üzerinde metaplazi (atipi) yaparak kansere zemin hazırlıyor. Ülkemizde mangalda pişen etin fazla tüketilmesi ve etin tuzlanması mide kanseri için önemli bir risk faktörü oluşturuyor. Yanmış et kanserojen madde içeriyor. Daha önce geçirilen mide ameliyatı da kansere zemin hazırlayan sebepler arasında yer alıyor. Ayrıca sigara kullanımı, midede gastrit ya da ülsere neden olan, helicobacter pylori bakterisi kansere neden olabiliyor. Aynı zamanda kalıtsal faktörler, mide kanserinin gelişmesinde yüzde 8 ila 10 oranında etkili oluyor. Birinci dereceden akrabalarında mide kanseri görülen kişilerde, kanser riski artıyor.”

TÜRKİYE’DE MİDE KANSERİ NEDEN ARTIYOR?
Türkiye’de son yıllarda mide kanseri oranının arttığını vurgulayan Derin, artıştaki nedenleri, “Buzdolabının bulunması ile gıdaları saklamak için daha az tuz ve tütsü kullanılmaya başlamış ve bunun sonucu olarak bütün dünyada mide kanseri sıklığı belirgin olarak azalmıştı. Ancak dünya ile kıyasladığımızda Türkiye’de mide kanserinin görülme sıklığı, dünyadan daha yüksek. Türkiye’de bu artışın sebepleri; beslenme alışkanlıklarının değişmesi, sigara ve alkol kullanımının artması, raf ömrü uzun olan hazır gıdaların çok tüketilmesi, suda bulunan arsenik oranının tam olarak kontrol edilmemesi, tarım ilaçlarının aşırı kullanımı nedeniyle gıdalar üzerinde artık kalması ve kızartma yağlarının tekrar tekrar kullanılması” olarak açıkladı.

Erken evre mide kanserinin yüzde 80 oranında belirti vermeden geliştiğini ifade eden Derin, ileri evrede ise iştahsızlık, bulantı, kilo kaybı, halsizlik ve kansızlık belirtilerinin görüldüğünü söyledi.

Erken evre mide kanserinin asıl tedavisi ameliyat. Ameliyatla mide kısmen veya tamamen, çevresindeki lenf bezleri ile birlikte çıkarılıyor. Ameliyat sonrası ışın tedavisi ve ilaç tedavisi, hastalık tekrarını önlemek için uygulanıyor.


SİZ DE YORUM YAPIN

Önceki yazıyı okuyun:
D vitamini kalp krizini önlüyor

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Namık Kemal Eryol,  "Haftada 3 gün, 20 dakika güneş ışığına maruz...

Kapat