Creasoup

Farmaskop - İlaç ve Sağlık Profesyonellerinin Dergisi

19 Eylül 2011, Pazartesi 14:27

Kronik hastalıkların maliyeti 2030 yılı itibari ile 47 trilyon doları aşacak

Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) yaptığı bir araştırmaya göre önümüzdeki 20 yıl içerisinde kanser, diyabet, mental rahatsızlıklar, kardiyovasküler rahatsızlıklar ve solunum rahatsızlıkları gibi kronik hastalıkların küresel ekonomiye etkisinin 47 trilyon doların üzerine çıkması mümkün görünüyor.

WEF’in araştırmasında ayrıca, her yıl 36 milyon kişinin hayatını yitirmesine neden olan ve önümüzdeki yıllarda da on milyonlarca kişinin hayatını kaybetmesine neden olması beklenen bu hastalıkların ekonomik etkisinin, ülkelerin yıllık gayrisafi yurtiçi hasılalarının yüzde 4’üne karşılık geleceği sonucuna da ulaşılıyor. WEF’in Kronik Hastalıklar ve Sağlıklı Yaşam Birimi’nin Başkanı Eva Jane-Llopis, Reuters ile yaptığı söyleşide;

“Bu bir sağlık problemi değil, toplumun tüm sektörlerine dokunan ekonomik bir problem”

ifadesini kullanıyor.

Araştırmanın sonuçları geçtiğimiz Pazar günü gerçekleştirilen iki günlük Birleşmiş Milletler (UN) kronik hastalıklar toplantısında açıklandı. Toplantı sıklıkla tütün ürünleri tüketimi, durağan hayat tarzı, diyet ve alkol ile doğrudan ilişkili olarak ortaya çıkan bu hastalıklara karşı küresel eylem planları ortaya koymayı amaçlıyordu.

Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre kronik hastalık epidemisinin yayılış hızı sayesinde tüm dünyada bu hastalıklar sonucu meydana gelen ölümlerin yılda 52 milyona ulaşması mümkün. WHO verilerine göre, kronik hastalıklar her 5 ölümden 3’ünün nedenini oluşturuyorlar. Bu ölümlerin de neredeyse yüzde 80’i, Nijerya gibi düşük ve Tayland gibi orta düzey gelir seviyesine sahip ülkelerde gerçekleşiyor.

UN tarafından yayınlanan raporda WHO’nun kanseri, kardiyovasküler rahatsızlıkları ve akciğer rahatsızlıklarını önlemek ve tedavi etmek için gerekli stratejileri belirlediği ifade edildi. Raporda düşük ve orta düzey gelir seviyesine sahip ülkelerde bu stratejilerin gerçekleştirilmesi için yılda 11,4 milyar dolarlık bir bütçe gerektiği belirtildi. WEF’in araştırmasında ise, harekete geçmemeleri halinde bu ülkelerin 7 trilyon kayba uğrayabileceklerine dikkat çekildi.


SİZ DE YORUM YAPIN

Önceki yazıyı okuyun:
Prostat ve cinsel işlev bozukluğu mercek altında

Türk Androloji Derneği'nin, Pfizer'in desteğiyle gerçekleştirdiği araştırmasından, Türkiye'de 40 yaş ve üstü erkeklerin yüzde 34'ünün sertleşme sorunu yaşadığı sonucu ortaya...

Kapat