Creasoup

Farmaskop - İlaç ve Sağlık Profesyonellerinin Dergisi

4 Haziran 2013, Salı 09:58

“Küresel aşı programları yetersiz”

Dünya Sağlık Örgütü, daha fazla sağlıklı çocuk yetiştirmek için ülkelere aşılama programlarına daha fazla yatırım yapmaları çağrısında bulunuyor. Amerikan Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’ne göre her 20 saniyede bir dünyada bir çocuk aşıyla önlenebilecek bir hastalık yüzünden ölüyor.

Kızamık dünyada çocuk ölümlerinin başlıca nedenlerinden biri. Kızamık sadece öldürmüyor, henüz doğmamış bebeklerde körlüğe, sağırlığa veya başka engellere de yol açabiliyor. Oysa bu hastalık güvenli ve pahalı olmayan bir aşıyla önlenebilir.

Voice of America’nın haberine göre ;Pamela McCall bu yıl başında Kuzey Carolina eyaletinde yaşanan kızamık salgınını takibe alan sağlık görevlilerinden biri: “Kızamık aşısı, okula başlamak için yapılması gerekli aşılardan biri. Dolayısıyla birçok çocuk kızamığa karşı aşılı.”

Kuzey Carolina’daki kızamık salgınından en az 10 kişi etkilenmiş. Aşı sayesinde Amerika’da birçok salgın hastalığın kökü kazınmış. Doktor Chesley Richards, Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’nde görevli: “Aşılar Amerika’da genel sağlık durumunun iyileşmesine çok büyük katkıda bulundu. Su çiçeği, kızamık, çocuk felci gibi hastalıklar tamamen kontrol altına alındı. Su çiçeği dünyada da ortadan kalktı.”

Ancak daha yapılması gereken çok şey var. Örneğin sıtma aşısı yapılırsa, her yıl sivrisineklerden bulaşan parazitten ölen çoğunluğu çocuk, 660,000’den fazla kişi kurtarılabilir.

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri aşıların çocuklara sağlıklı bir hayat sürme, okula gitme imkanı verdiğini söylüyor.

Ulusal Sağlık Enstitüleri’nden Doktor Anthony Fauci de bu görüşte: “Eğer sağlık araştırmalarına ve uygulamalarına yapılan yatırımlarda öncelikli alanlar belirlersek, aşı konusu listenin ilk sıralarında olmalı.”

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’ne göre, 12 yıl önce başlatılan Kızamık ve Kızamıkçık Girişimi sayesinde dünyada kızamık ölümleri  yaklaşık yüzde 75 azaldı.

Aşılar çocuk hastalıklarını önlemenin yanında, hepatit, grip ve hatta rahim ağzı kanserine karşı koruma sağlıyor. Aşılar sayesinde dünyanın çocuk felcinden temizlenmesi de mümkün.

Dr. Fauci, bir hastalığı önlemenin tedaviden daha ucuz olduğunu, dolayısıyla aşıların sağlık harcamalarını da azalttığını söylüyor.

Dünya Sağlık Örgütü, daha fazla sağlıklı çocuk yetiştirmek için ülkelere aşılama programlarına daha fazla yatırım yapmaları çağrısında bulunuyor.


SİZ DE YORUM YAPIN

Önceki yazıyı okuyun:
Enerji dostu hastaneler geliyor

Sağlık Bakanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre, kurulacak şehir hastaneleri enerji verimliliği ön planda tutularak projelendirildi. Bu hastanelerde elektrik, ısıtma ve soğutma için  enerji üretiminde aynı...

Kapat