Creasoup

Farmaskop - İlaç ve Sağlık Profesyonellerinin Dergisi

6 Eylül 2012, Perşembe 18:04

Lilly, aile hekimlerini “Diyabet Kampı”yla bilgilendiriyor

Dünyanın önde gelen araştırmacı ilaç şirketlerinden Lilly, diyabet medikal uzmanları tarafından gerçekleştirilen “Diyabet Kampları” projesini Türkiye’nin farklı şehirlerinde hayata geçirdi. Aile hekimlerine ve iç hastalıkları ana bilim dalı asistanlarına diyabet hastasının hastalığı sürecinde yaşadıklarını anlatmayı hedefleyen proje, iki aşamalı eğitim programından oluşuyor.

Tam gün süren eğitimlerden oluşan kampa katılan hekimler, ilk aşamada interaktif ortamda uzmanlar aracılığıyla sık görülen vakalar üzerinden tedavi yöntemleri hakkında fikir sahibi olma fırsatını yakalıyor. Eğitimlerin 2. aşamasında ise katılımcılar, “Motivasyonel Görüşme” ve “Diyabetin Komplikasyonlarını Yaşamak” başlıklı eğitimler aracılığıyla hastalığın fiziksel ve duygusal etkileri hakkında farklı vaka örnekleri üzerinden bilgi edinebiliyorlar.

Projeyi benzerlerinden ayıran en önemli özellik; eğitim programına katılan hekimlerin, kendilerini hastaların yerine koyarak onların yaşadıkları güçlükleri yakından tecrübe edebilmeleri. Proje kapsamında 2012 yılı içerisinde 300’e yakın aile hekimi ve 2. basamakta görev alan iç hastalıkları ana bilim dalı asistanına ulaşılması planlanıyor.

Hekimler hasta koltuğuna geçecek

Diyabetin tedavisindeki zorluklardan birisinin, hastaların, hastalıklarını algılayabilmeleri ve bu konuda sorumluluk üstlenmeleri aşamasında yaşandığı biliniyor. “Diyabet Kampları”nın öncelikli amacının, hekimleri, hastaların gözünden hastalığa yaklaşım ve tedavi seçenekleri konusunda bilgilendirmek olduğunu belirten Lilly Medikal Danışmanı Dr. Ali Ertekin,

“Projede, diyabetin komplikasyonlarının hekimlere yaşatarak tedavi edilemeyen hastaların karşılaştıkları zorluklara dikkat çekmek istedik.”

dedi. Özellikle aile hekimlerine yönelik bu toplantı zincirini Türkiye’ye yayarak mümkün olduğunca daha fazla hekime ulaşmayı amaçladıklarını belirten Dr. Ertekin,

“Aile hekimlerinin diyabet tedavisindeki rolü giderek öne çıkıyor. Hastayı ilk aşamada gören ve diyabet teşhisini koyabilen hekimler oldukları için, diyabeti ve diyabetli hastanın yaşadıklarını anlamaları son derece önemli. Günlük rutin içinde bazen diyabet teşhisi gözden kaçırılabiliyor. Bu kamplar, hastalığın zamanında teşhis edilmesi, gereken tedavi ve yaşam şekli değişikliğine bir an önce başlanması konusunda katılımcılara büyük katkı sağlayacak.”

diye konuştu.


SİZ DE YORUM YAPIN

Önceki yazıyı okuyun:
WCE 2012’de gerçekleştirilen 3D canlı ameliyat sunumları büyük ilgi gördü

İstanbul'da toplanan ve dünyanın dört bir yanından 2 bin 500 hekimin katıldığı kongre; HD kalitesinde 3D olarak yayınlanan canlı cerrahi...

Kapat