Madencilere psikolojik destek verilecek
Soma’da Eynez bölgesindeki maden faciasının ardından, benzer bir kaza yaşamaktan korkan işçilere en az 6 ay psikolojik destek verilecek.
AFAD koordinasyonunda Sağlık Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Kızılay’ın psikososyal destek ekiplerinin, Soma’da arama kurtarma çalışmalarına katılan madencilere ve hayatını kaybeden işçi yakınlarına yönelik çalışmaları sürüyor.
Kızılay Psikososyal Program Sorumlusu Meriç Ramazan, olayın hemen ardından, yakınlarının kurtarılmasını bekleyen yüzlerce kişiye, maden ocağında, hastanelerde ve Kırkağaç’taki soğuk hava deposunda, psikolojik ilk yardma başladıklarını anlattı.
Ev ziyaretleri başladı
Meriç Ramazan, psikososyal destek çalışmaları kapsamında bugün itibariyle ev ziyaretlerinin başladığını bildirerek, “Ev ziyaretinde bir psikolog, bir sosyal hizmet uzmanı olacak. Aynı zamanda psikiyatristlerimiz de gerektiğinde ekibe destek verecek. Şu anda yaptığımız, durumu biraz daha derinlemesine anlayıp onun üzerine gerekli çalışmaları yapılandırmak olacak” diye konuştu.
İlk ziyaretin ardından birinci, üçüncü ve altıncı ayda izleme görüşmelerinin yapılacağını kaydeden Ramazan, psikososyal ihtiyaçlar giderilinceye kadar ziyaretlerin devam edeceğini belirtti.
“Tüm Soma travmatize”
Ramazan, sadece maden ocağında çalışan ya da yakınlarını kaybedenlerin değil, Soma’da, başka madende çalışan ve çevresinden kimseyi kaybetmeyenlerin de, ocaklarına tekrar girmekte zorlandıklarını ve kendilerine bu yönde müracaatların olduğunu söyledi. Özellikle madencilerin, yakınlarının “ocağa girme” telkininden etkilendiğine dikkati çeken Ramazan, “Çocuklar bu konuyla ilgili ciddi bir kaygı taşıyor” dedi.
Pek çok maden ocağının bulunduğu Soma’da, diğer madenlerde çalışanların kaygısının büyük olduğunu ifade eden Ramazan, şöyle devam etti:
“Çünkü Soma’da benzer kazalar diğer maden ocaklarında da yaşanabilir. Dolayısıyla günlerdir Soma’da yaşanan olayları takip ederken basından ekrandan bu görüntülere maruz kalan çocuklar babalarına sarılıp ‘babacığım maden ocağına gitme, seni de kaybetmek istemiyoruz’ şeklinde tepkiler vermeye başladılar. Bu haberler geliyor bize, başvuruda bulunuyorlar yardım konusunda. Aslında tüm Soma’nın, yakınını kaybetmiş olsun ya da olmasın, tüm Soma’nın bu maden faciasından büyük ölçüde travmatize olduğunu söyleyebiliriz. Çalışan destek çalışmaları kapsamında biz sabit ve gezici merkezler oluşturmaya çalışıyoruz. Hem maden ocaklarında çalışan destek grup çalışmaları, bireysel görüşmeler şeklinde olacak, hem de gezici ekiplerimiz Soma eksenli olmak üzere, cenazelerin gittiği yerlerde çalışmalarını yürütecek. “
Meriç Ramazan, yaklaşık 10 gün sonra başlaması planlanan işçilere yönelik psikososyal çalışmalarının en az 6 en fazla bir yıl planlandığını, ama ihtiyaç halinde daha uzun soluklu bir çalışma sürdürebileceklerini kaydetti.