Mikropların genom dizilimleri yapıldı
Sonuçları Nature dergisinde yayımlanan uluslararası araştırmaya göre, bilimadamları, bu küçük, tek hücreli organizmaların rolü konusunda daha fazla bilgi edinmek amacıyla 201 mikrobun genom dizilimlerini yaptı. Dizilimin, mikrobiyal aile ağacının daha ayrıntılı bir versiyonunun çizilmesine de yardımcı olduğu belirtildi.
Queensland Üniversitesi’nde Avustralya Ekogenomik Merkezi’nin yöneticisi Phil Hugenholtz, yaşam ağacının büyük bölümü hakkında ne kadar az şey bilindiği konusunda hayrete düştüklerini belirterek, projenin, devasa bilgi eksikliğine hitap edilmesi amacıyla yapılan ilk sistematik çaba olduğunu söyledi.
Hugenholtz, projenin sadece bir başlangıç olduğunu, tanımlanması gereken muhtemelen milyonlarca mikrobiyal türün var olduğunu ifade etti.
Araştırma çerçevesinde genomun, tek bir hücreden dizilimine olanak sağlayan yeni genetik teknolojiden faydalanıldı.
Genetik sırları çözülenler arasında, Güney Dakota’da yer altındaki bir madende yaşayan türlerden okyanusun ortasında yer alanlara kadar 201 mikrop bulunuyor.
DNA’larının, bazı organizmaların, şimdiye kadar görülenlerden çok farklı olmalarını göstermesi nedeniyle mikrobiyal yaşam ağacına 29 yeni dalın eklenmesi ihtiyacı doğduğu belirtildi.
Genomların, bilimadamlarının, diğer yaşam biçimlerine rastlanmadığı yerlerde mikropların hayatta kalmalarına olanak sağlayan biyolojik özellikleri konusundaki çalışmalarına da yardımcı olacağı ifade edildi.
Mikroplar, dünya üzerinde çöller, okyanusun derinlikleri ve kutuplardaki buzullarda dahi yaşayabiliyor.