Mobil kanser uygulamaları ne kadar yararlı?
Son yıllarda oldukça popüler olan akıllı telefon uygulamaları kanseri önlemeye ya da hastalıkla mücadele etmede insanlara yardım etmeyi amaçlıyor. Uzmanlar ise insanların sağlığını iyileştirme potansiyali olduğu iddia edilen bu uygumaların birçoğunun çeşitli sakıncaları bulunduğunu belirtiyor.
Foxnews’te yer alan habere göre, yeni yapılan bir çalışmada araştırmacılar 4 akıllı telefon platformunda (iPhone, Android, Nokia ve BlackBerry) mevcut bulunan 295 kanser odaklı uygulamayı inceledi. Araştırmacılar uygulamaların yüzde 32’sinin kanser hakkındaki bilinirliliği artırmayı amaçladığını ve neredeyse yüzde 13’ünün kanser hakkında eğitici bilgi sağladığını tespit ettiler. Araştırmaya göre, uygulamaların daha azı insanlara erken tespitte yardımcı olmayı (yüzde 11,5), kanseri önlemeyi (yüzde 2) veya kanserle başa çıkmayı öğretmeyi (neredeyse yüzde 4) amaçlıyor.
Araştırmacılar, cep telefonlarının sağlık bakımı yayan platformlar olarak kullanımının ve uygulamaların kullanıcılara kanserle ilgili bilgi sağlama yeteneğinin artması yerine halen kanser riskini azaltmada sınırlı bir seviyede kaldığını belirtiyorlar. Daha etkili olmak için toplum sağlığı hizmetlerinin de bilginin etkili bir şekilde pratiğe nasıl dönüştürülmesi gerektiği konusunda insanlara yardımcı olması gerekiyor.
Araştırmacılar, uygulamaların orantısız bir şekilde farklı tür kanserlere hitap ettiğini belirlediler. Uygulamaların neredeyse yarısı göğüs kanserine yönelik. Diğer yandan, prostat, akciğer ve kolon gibi diğer yaygın kanserlerle ilgili yeterli uygulama bulunmuyor.
Akıllı telefonlar neredeyse her yerde her zaman bulunabiliyor. Uygulamaların ise kanser risklerini azaltmak, hastalık belirtilerini izlemek amacıyla insanların davranışlarını değiştirmeye yönlendirme potansiyali bulunuyor. Ayrıca uygulamalar, hastaların sigarayı bırakma, sağlıklı beslenme ve daha fazla egzersiz yapma gibi istenen davranışları yapmasına yardımcı olarak sosyal destek sağlıyor. Bunlara rağmen, araştırmacılar bu uygulamaların akıllı telefonların sosyal ağ kabiliyetini tam olarak kullanmadıklarını söylüyorlar. Sadece 3 uygulama kullanıcıların hastalıklarıyla ilgili olarak diğer insanlarla bilgi alışverişi yapmalarına izin veriyor.
Araştırmacılar bu uygulamalara güvenmenin sağlığınız için zararlı olabileceğini belirttiler. Uygulamalar hastalara yanlış bilgi verdiği takdirde insanlarda kaygı ve zarara yol açabilecekleri açıklandı.