Nanorobotlar kanseri hedef alamaya hazır
Nanorobotlar kanserle savaşan bir sonraki araç olabilir mi? Güney Kore Chonnam Ulusal Üniversitesi’nden araştırmacılar, “Bacteriobot,” adını verdikleri kanser tümörlerini hedef alan bir genetiği değiştirilmiş toksik olmayan salmonella bakterileri oluşturdu.
Chonnam Ulusal Üniversitesi’nde robot araştırma girişiminin direktörü Park Jong; “Öncelikle Bacteriobot’un ana özelliği, robotun kanseri teşhis etmek için bir algılama işlevi var. Flagella ile tümör bölgeye doğru hareket ederken, bakteri beyni kullanır gibi kanser kendisi saldırıyor” diyor.
Tıpta Nanorobots tamamen yeni bir yaklaşım değildir. Duke Üniversitesi’ndeki araştırmacılar bir “DNA nanocage” adlı bir nanorobot oluşturmak mümkün olduğunu bildirmişti.
Güney Kore nanonrobot sistemini yalnızca farelerde test etti. Göğüs ve kolorektal tümörlerini hedef aldığı gösterilmiştir. Araştırmacılar zaten ABD, Avrupa ve Japonya’da patentli teknolojisi olduğunu ama henüz insan kullanımı için onaylanmadığını belirtiyorlar.
Kanser tedavisi nanonrobotların yardımıyla vücudun belirli kısımlarındaki kanserli hücrelerin hedef alınması ve çıkarılmasında önemli ölçüde kolaylık sağlayacak.