Creasoup

Farmaskop - İlaç ve Sağlık Profesyonellerinin Dergisi

9 Eylül 2013, Pazartesi 09:41

“Nöbetsiz bir sağlık hizmeti olmayacağı kabullenilmeli”

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, “İster hemşirelerimiz, ister ebelerimiz, ister doktorlarımız ne olursa olsun nöbetsiz bir sağlık hizmeti sunumunun olmayacağını kabullenmeleri gerekir” dedi.

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, “(İlik bankası kurulması) Çalışma var devam ediyor. Bu çok stratejik altyapısı çok güçlü olması gereken bir alan dolayısıyla bilimsel çalışmalar ve değerlendirmeler iki ay sonra bitecek noktada değil” dedi.

Müezzinoğlu, İstanbul Ticaret Odası’nda basın mensuplarıyla bir araya gelerek, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.

“Tam gün konusunda düşünceleriniz nedir? İki ileri, bir geri pozisyonunda bir durum söz konusu. Bu konuda son durumu alabilir miyiz” sorusuna Bakan Müezzinoğlu, şu yanıtı verdi:

“İki ileri, bir geri şeklindeki bir cümleyi kabul etmiyorum. Çapa, Cerrahpaşa merkezli baktığımızda bir farklı noktada ortak alan buluyoruz. Türkiye geneline baktığımızda bir farklı noktada ortak bir nokta yakalayabiliyoruz. Biz bir taraftan yalnız bugünkü koşulları değerlendirerek değil, önümüzdeki 10 yıl ve 20 yılı da kurduğumuz yapı, düşündüğümüz geliştirmek istediğimiz yol haritası, bir sürdürülebilir olmalı, iki geliştirilebilir olmalı. Açıkcası tam gün devam etmeli bizim de kanaatimiz bu. Tam gün devam etmeli, bizim hocalarımız kendi kurumlarıyla birlikte büyümeli gelişmeli. Zaten hocamız belirli vasıfları kabiliyetleri yakaladıysa o kurumumuzla birlikte yakaladı. Dolayısıyla tam günden bir geri adım atma söz konusu değil.”

Müezzinoğlu, hocaların mesai sonrası aktif olarak çalışmak istediklerini de belirterek, şöyle devam etti:

“Mesaiden sonra saat 17.00’den sonra cumartesi-pazar, gece, her türlü dışarıda yapabileceği tüm faaliyetlerini üniversitesinde yapsın buradan gelir elde etsin, bu geliri kurumla birlikte paylaşsın. Dolayısıyla hocalarımızın mesaiden sonra tam günden sonra yine kendi kurumlarında çalışabilmeleri için yasal düzenlemeyi oluşturduk. Meclis kapanmadan çıkarmak istedik ama yoğunluk dolayısıyla ekim ayına kaldı. İnşallah ekim ayında meclisin ilk çıkaracağı kanun tasarılarından biri bu olacak. Dolayısıyla Ekimin 15’ine kadar biz bunu tamamlamış olacağız.”

Aile hekimlerinin nöbet tutması

“Aile hekimlerinin acilde nöbet olayı var bu konuda sonuçta nereye gelindi” sorusu üzerine Müezzinoğlu, şöyle konuştu:

“İlkesel duruşumuzu önce sizlerle paylaşayım. Bizim sağlık hizmetleri sunumunda beklediğimiz nedir? İhtiyacım olduğunda hekimime ulaşabileyim. Yani 24 saat, yani bayram, yani tatil, yılbaşı. Bir sağlık çalışanı 24 saatlik bir hizmet mesleğinin mensubudur. ‘Artık nöbet tutmam’ anlayışının meslekte yeri yok. Önce o konuda sağlık çalışanlarıyla hemfikir olmamız lazım. İster hemşirelerimiz, ister ebelerimiz, ister doktorlarımız ne olursa olsun nöbetsiz bir sağlık hizmeti sunumunun olmayacağını kabullenmeleri gerekir.”

Bakan Müezzinoğlu, 22 bin aile hekiminin olduğunu, 22 bin civarında da ebe ve hemşirenin de yanlarında olduğunu anlatarak, “Bu kadroyu nöbetsiz bir alan gibi tescil etmemiz, bu mesleğe yapacağımız kötülüktür. Hekim arkadaşlarımızın da kabul ediyor olmasını açıkcası mesleki anlamda doğru bulmuyorum. Bu mesleğin mensupları asla nöbetsiz bir meslek icrası düşünmemeliler” dedi.

Müezzinoğlu, acil hastaların ortalamalarına baktıklarında, “acilim” diye gelenlerin oranının yüzde 70’inin acil statüsündeki hastalar olmadığına dikkati çekerek, “Biz bunları hastanelerimizde yeşil alanların tarifini daha sağlıklı yaparak, yani normal poliklinik hastası gündüz olsa aile hekimliğine gidecek hastalar. Biz şimdi acilleri yanıklar, kazalar, krizler.. Evet burası kırmızı alan. Burada aile hekimi nöbet tutmamalı ama yeşil alanın muhatabı kimdir? Aile hekimidir. Normalde gündüz o değil mi? Dolayısıyla bu anlamda çalışmalarımızı herhalde bu hafta tamamlarız” diye konuştu.

Performans sistemini kurduklarını anımsatan Müezzinoğlu, “Burada nöbetini tutan arkadaşımıza pozitif performans veririz, nöbet tutmak istemiyorum diyen arkadaşa da eyvallah negatif performansın muhatabı olur burada da zorlama yapmayabiliriz” ifadelerini kullandı.

İlik bankası kurulması

Müezzinoğlu, bir gazetecinin, “Efe Cömert’in ölümünün ardından ilik bankası yeniden gündeme geldi. İlik bankası ne zaman kurulacak, çalışmanız var mı?” sorusuna ise “Çalışma var devam ediyor. Bu çok stratejik, altyapısı çok güçlü olması gereken bir alan dolayısıyla bilimsel çalışmalar ve değerlendirmeler iki ay sonra bitecek noktada değil. Ama bakanlık olarak bu konuda çalışmaları devam ettiriyoruz. Biz de bu anlamda Türkiye’nin güçlü olmasını arzu ediyoruz” yanıtını verdi.

Yurt genelinde yapılacak şehir hastanelerinin uzman hekim ve yardımcı sağlık personeli olmadan nasıl işletileceği yönündeki bir soru üzerine ise Bakan Müezzinoğlu, “Türk Tabibler Birliği ‘hekim fazlası var’ diyordu onun fazla olan stoklarından istifada etmeyi düşünüyorum” diye espri yaparak, şunları kaydetti:

“Şu anda bizim 44 bin yatak planladığımız. Bu 50 bine kadar çıkabilir. Bu, kamu özel işbirliğiyle yapacağımız hastaneler. Bizim hastane yatak kapasitemize ilave bir 50 bin yatak kapasitesini artıracak değil. Mevcut yatak kapasitelerimizi nitelikli hale getirecek bir dönüşüm projesidir bu. Mevcut yatak kapasitemizin ve teknolojik altyapımızın dönüşümünü sağlayacağız. Daha bilimsel ve daha halkımıza yakışır koşullarda sağlık hizmeti sunacağız. Orada insan verimliliğini de artırmış olacağız. Bu şehir hastaneleri nedeniyle hekim açığımıza veya hemşire açığımıza ilave bir yük gelmeyecek. Mevcut hekim açığımız neyse orada da o devam etmiş olacak.”

Müezzinoğlu, önümüzdeki 7-8 yıl içerisinde 20 bin ilave hekim kazanımının sağlanacağını belirterek, bugün sağlık hizmeti sunumundaki hekim sıkıntısı ne ise önümüzdeki 5 yılda bu sıkıntının devam edeceğini söyledi.


SİZ DE YORUM YAPIN

Önceki yazıyı okuyun:
Aile hekimleri hemşirenin patronu oldu

Yeni yönetmelik taslağı aile hekimlerini hemşirenin patronu yaptı. İsyan eden 22 bin hemşire bakanlığa dilekçe yağdıracak. Aile hekimlerinin yanında görev yapan...

Kapat