“Özel hastaneler acil vakalarda hastayla ilgilenmek zorunda”
Acil vakalarda özel sağlık kurumları da herhangi bir ayrım yapmaksızın hastayla ilgilenmek zorunda.
Yetişgin, yaptığı açıklamada, sağlık hizmetlerinin acil durumlarda kişilerin herhangi bir güvencesine, hastanenin kamu veya özel olduğuna bakmaksızın vereceği tedavi yönteminin daha önceki yönetmeliklerde var olduğunu söyledi. Hastanın acil durumlarda hangi güvenceye sahip olduğuna bakılmayacağına, hem özel hem de kamu hastanelerinin bu hizmeti vermek zorunda olduğunu vurgulayan Yetişgin, Milli Savunma Bakanlığı’nın dışındaki tüm hastanelerin bunun içinde olduğunu ancak ticari mantıkla hareket ederek hizmet veren bazı özel hastanelerin bu işi suistimal ettiğini savundu.
“Özel hastaneler, kendisinin bir kamu görevi olduğunu unutarak, sağlık sektöründeki yasa ve yönetmelikleri bilinçli veya bilinçsiz olarak istediği hastaya bakma gibi bir tercih hakkını kullanıyorlardı” diyen Yetişgin, “Bu, yasal değildi. O nedenle bu tebliğ, aslında var olmuş bir şeyi tekrar hatırlatmak adına yapılan bir olay ve tabi ki doğru. Acil vakalarda özel sağlık kurumları da herhangi bir ayrım yapmaksızın hastayla ilgilenmek zorunda” ifadesini kullandı. Yetişgin, bazı özel hastanelerin bilinci yerine gelen hastaya ücret konusunda bilgi vermeden tedaviye devam ettiğini ileri sürerek, şunları söyledi: “Bu, sonradan hastaların istemediği miktarlarla karşılaşmasına vesile oluyordu. İş bittikten sonra hastaya, ‘Senin sosyal güvencen yoktu, sen bunu mecbur ödemek zorundasın’ diyorlardı.
Burada hastanın bilinci yerine geldikten sonra tedavisini devam ettirdiği takdirde ne olacağı konusunda bilgi verilmesi gerekir. Bu da çok güzel bir uygulama. Bunun bir kez daha açıklanması çok güzel oldu. Maalesef bu iki konu çok sıkıntı oluşturuyordu. Yetişgin, özel hastanelerin, yaptığı işin kamusal bir iş olduğunun her zaman bilincinde olması gerektiğini vurgulayarak, sadece Milli Savunma Bakanlığı dışında, sağlık hizmeti veren tüm hastanelerin bu hizmeti vermek zorunda olduğunu kaydetti.