Pentagon Savunma İleri Araştırma Ajansı (DARPA) Program Müdürü Justin Sanchez yaptığı açıklamada, “Yeni Terapiler için Sistem Temelli Nöroteknoloji” (SUBNETS) adı verilen projenin çok daha etkili nöropsikolojik tedavi yöntemleri geliştirebilmek için ileri düzey implantları kullanarak beynin işleyişi hakkında yeni bilgi toplamayı amaçladığını söyledi.
Sanchez, beş yıl içinde beyin sinyallerini gerçek zamanlı izleyebilmelerini sağlayacak bir implant geliştirmeyi hedeflediklerini belirtti.
Ordudan emekli olanların yaklaşık yüzde 10’unun akıl hastalıkları ya da madde bağımlılığı nedeniyle tedavi gördüğüne ve akıl hastalıklarından muzdarip kişilerin hastanede tedavi görenler arasında ilk sıraya yerleştiğine dikkati çeken Sanchez, SUBNETS’in başarılı olması durumunda nöropsikiyatri alanında çığır açacağını kaydetti.
SUBNETS’i “var olan tedavi yöntemlerinin etkili olmadığı ordu mensupları ve gazilerin yaşam kalitesinde çok büyük düzelme sağlayacak, disiplinler-arası, yenilikçi bir nöroteknolojik terapi” olarak tanımlayan Sanchez, hedeflenen implantı üretmeyi başaramasalar bile projenin yeni tıbbı cihazların geliştirilmesine yardımcı olacağına dikkati çekti.
Dünyada halihazırda 100 binden fazla Parkinson hastası, beyinlerinde Derin Beyin Simülasyon implantı ile yaşıyor. Bilim adamları, bu implantları diğer nörolojik hastalıklarla mücadele etmek için de kullanmak istiyor. Ancak implantlarda kullanılan teknoloji, sadece semptomları tedavi edebiliyor. DARPA ise beyin sinyallerini kaydetmek ve kullanılan ilaçların etkisini analiz etmek için yeni teknoloji geliştirmeyi amaçlıyor.
SUBNETS, ABD Başkanı Barack Obama’nın 2013’te başlattığı beyin girişiminin bir parçası olacak. Obama, nörobilimde yeni teknolojiler geliştirilmesini amaçlayan girişim için yıllık 100 milyon dolar bütçe belirlemişti.
Projeye DARPA’nın yanı sıra ABD Sağlık Enstitüsü ve ABD Bilim Vakfı da destek verecek.