Creasoup

Farmaskop - İlaç ve Sağlık Profesyonellerinin Dergisi

25 Kasım 2013, Pazartesi 10:26

Pfizer klinik araştırma ve araştırmacılara desteğini sürdürüyor

Türkiye’de klinik araştırmaların gelişimi ve ilerlemesi için üniversitelerin işbirliğiyle 2000 yılından bu yana “Araştırmacı Eğitimleri” düzenleyen Pfizer, klinik araştırmalar alanında desteğini “Etik Kurul”ların standardizasyonuna yönelik kurs ile sürdürüyor. İstanbul Üniversitesi İlaç Araştırmaları Birimi “Etik Kurulların yapılanması için Standardizasyon Gereklilikleri Kursu”nuPfizer Türkiyeişbirliği ve T.C. Sağlık Bakanlığı onayıyla 18-19 Kasım’da İstanbul’da düzenledi.

Türkiye’de klinik araştırmaların gelişimi ve ilerlemesi için üniversitelerin işbirliğiyle 2000 yılından bu yana “Araştırmacı Eğitimleri” düzenleyen Pfizer, klinik araştırmalar alanında desteğini “Etik Kurul”ların standardizasyonuna yönelik program ile sürdürüyor. İstanbul Üniversitesi işbirliği ile İstanbul‘da yapılan Etik Kurulların Yapılanması için Standardizasyon Gereklilikleri Kursu, Pfizer’inklinik araştırmalar alanında akademi ile beraber gerçekleştirdiği 30. eğitim oldu. Program, ülkemizde yüksek standartta ve kalitede klinik araştırmaların yaygınlaşması, Etik Kurul üyelerinin bu konudaki bilgilerinin güncellenmesi, dünyada ve Türkiye’deki son gelişmelerin paylaşılmasını hedefledi.

Eğitimde, İlaçta AR-GE, Klinik Araştırmalar Neden Gereklidir, Etik Kurullarda Temel Prensipler, Araştırma Türlerine Uygun Yaklaşım, Değerlendirme Süreci, Kalite ve Standardizasyon konularının yanı sıra interaktif katılımı sağlayan iki adet atölye çalışması da gerçekleştirildi. Etik Kurullara Yapılan Başvuru Örnekleri ve Etik Kurulların İşleyiş ve İletişim Yöntemleri gibi konuların işlendiği atölyeler, katılımcıların birebir öğrenimlerini uygulama fırsatı buldukları bir bölüm olarak değerlendirildi. Ayrıca Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, araştırıcılar, Etik Kurul üyeleri ve Pfizer’in katılımıyla iki farklı panel gerçekleştirildi ve“Klinik Araştırmada Paydaşlar” ile “Özellikli Durumlar ve Bunlara Etik Kurul Yaklaşımı” konuları tartışıldı.Eğitimin sonunda, tüm eğitim aşamalarına katılan katılımcılar, katılım belgesi almaya hak kazandı.

İstanbul Üniversitesi İlaç Araştırma Birimi Sorumlusu Prof. Dr. Yağız Üresin eğitim programı ile ilgili görüşlerini “’Etik kurulların standardizasyonu’klinik araştırmaların doğru değerlendirmesinde ve böylece daha kaliteli yürütülebilmesinde büyük önem taşımaktadır. Klinik Araştırmalar Neden Gereklidir, Etik Kurullarda Temel Prensipler, Araştırma Türlerine Uygun Yaklaşım gibi önemli konuları içeren bu ‘Etik Kurulların yapılanması için Standardizasyon Gereklilikleri Kursu’nun, Türkiye’de klinik araştırmaların nicelik ve niteliğinin artmasına büyük katkısı olacağını düşünüyorum” diyerek ifade etti:

Pfizer Medikal Direktörü Dr. Turgay Aydınlar klinik araştırmalar alanında etik kurulların standardizasyonununuluslararası standartlara ulaşmada ve ülkemizin bölgesel bir merkez olmasıadına Türkiye için önemli bir avantaj olduğunu belirtti. “Bu hedefe ulaşmak için yapılan bu ve benzeri eğitimlere katkı sağlamaktan gurur duyuyoruz” dedi.

Pfizer Klinik Araştırmalar Bölge Yöneticisi Dr. Gökhan Duman konuyla ilgili şunları söyledi: “Klinik araştırmalar çoğunlukla gelişmiş ülkelerde yürütülmekte ve araştırmaların yalnızca yüzde 20’si Avrupa ve ABD dışında yapılmaktadır. Ülkemizde ilaç Ar-Ge’sinin gelişmesi ve araştırmaların yaygınlaşması için yüksek kalite standartlarına ulaşmamız çok önemlidir. İstanbul Üniversitesi İlaç Araştırma Birimi tarafından gerçekleştirilen bu eğitim programıyla etik kurulların standardizasyonunun sağlanması ve böylece ülkemizdeki bilim ortamının gelişmesi için kritik önem taşıyan klinik araştırmalara, Pfizer olarak katkıda bulunmaktan dolayı gurur duyuyoruz.”


SİZ DE YORUM YAPIN

Önceki yazıyı okuyun:
“Tam Gün” yasasında doktorlar için yeni düzenleme

Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, "Sözleşme çerçevesinde hocalarımız saat 17.00'den sonraki mesailerinde arzu edenler, gerek kendi gerekse dışarıda özel kurumlarda çalışabilecek" dedi....

Kapat