Creasoup

Farmaskop - İlaç ve Sağlık Profesyonellerinin Dergisi

7 Mayıs 2012, Pazartesi 19:18

Philips’ten yenidoğan sarılığına inovatif çözüm

Yenidoğan sarılığı bebeklerin bilirubin adlı maddeyi parçalayamamasından kaynaklanıyor. Bilirubinin mavi ışık altında doğal olarak parçalanması sebebiyle bu durumdaki bebekler bilirubin seviyeleri normale dönene dek düzenli olarak mavi ışık altında tutuluyor. Cildin ne kadarının tedavi edici ışık gördüğüyle doğru orantılı olan tedavide rutin olarak kullanılan asma lambalar genellikle bebeklerin ışığı sadece yukarıdan almasını sağlıyor. Bu tür tedavide tedaviye ara vermeden bebekler kucağa alınamıyor. Bu durum ise hem ebeveynler hem de bebekler için üzücü olabiliyor.

Geleneksel fototerapi lambalarının bir takım dezavantajları bulunuyor. Büyük oldukları için kalabalık hastane koğuşlarında çok yer kaplıyor ve soğutulmaları için gürültülü havalandırma sistemlerine ihtiyaç duyuluyor. Ayrıca, sürekli parlayan mavi ışık, yakında çalışan hemşirelerin baş ağrısı ve vertigo gibi yan etkiler yaşamasına yol açabiliyor. Alternatif teknolojilerde bebek, fiber optik tellerle kaplı pedler üzerine yatırılıyor, ancak bu yaklaşım etkili olsa da hassas durumdaki yenidoğanın rahatlığına katkı sağlamıyor.

Tedaviye alternatif yaklaşım…

Bu eksiklikleri gidermek amacıyla Philips, yenidoğan sarılığının tedavisi için yeni nesil fototerapi teknolojisine sahip Bilirubin Battaniyesi’ni geliştiriyor. Bilirubin Battaniyesi, kumaşın mavi LED’lerle birlikte dokunmasıyla elde edilen, ışık-yayan tekstil teknolojisinin kullanıldığı dokuma bir battaniye… Küçük, güçlü ve etkili LED’ler kumaşın içinden geçen iletken tellerle birbirine bağlandıktan sonra ışığı yayan bir katmanla kaplanarak ışığın hastanın cildine eşit şekilde yayılması sağlıyor. LED’ler çok az kızılötesi ve morötesi radyasyon yaydığı için cilde bu kadar yakın şekilde kullanılabilecek az sayıda ışık kaynağından biri olarak kullanılıyor. Işık kaynaklarını yumuşak ve esnek dokuma ile birleştirerek geliştirdiği battaniye ile Philips, yenidoğan sarılığına alternatif bir tedavi yöntemi sunuyor.

“Bilirubin Battaniyesi” halen geliştirme aşamasında olsa da umut vadediyor. Battaniyenin kendisi mavi ışığı yaydığı için, ışık bebeğin cildine maksimum oranda ulaşıyor ve böylece tedavinin etkinliği belirgin oranda artıyor. Normal bir battaniye kadar yumuşak olan battaniye sayesinde bebekler rahatça sarmalanmış halde tedavi görürken anne ve baba bebeğin tedavisine ara vermek zorunda kalmadan onu kucaklayıp rahatlatabiliyor.


SİZ DE YORUM YAPIN

Önceki yazıyı okuyun:
MEMEDER ve Pembe Hanım, Şanlıurfa ve Gaziantep’de halkı bilgilendirecek

Anneler Günü kapsamında 8 Mayıs'ta Şanlıurfa'da, 9 Mayıs'ta Gaziantep'te düzenlenecek olan konferanslara konunun uzmanı Hekimler katılacak.

Kapat