Probiyotikleri yok eden 3 büyük düşman
Drogsan İlaçları tarafından düzenlenen bilimsel “Drobiyotik Toplantısı”nın konuğu Washington Üniversite’sinden ve probiyotik alanında dünyada tanınmış bir isim olan Prof. Dr. Lynne Vernice McFarland’tı. Probiyotik eksikliğinin hem yetişkinlerin hem de çocukların sağlığını olumsuz etkilediğini belirten Prof. McFarland, sezaryen doğumları, karbonhidrat zengini rafine gıdaları ve çeşitli antibiyotik kullanımlarını bağırsak florasının bozulmasının başlıca nedenleri arasında gösteriyor.
Drogsan İlaçları Genel Müdürü Dr. Ersan Küçük, probiyotikler, bağırsaklardaki sınırlı sayıdaki bakterilerin gelişmesini veya aktivitesini seçici olarak artıran, insan vücudunu faydalı bir şekilde etkileyen sindirilemeyen gıda bileşenleridir. En önemli görevlerinin başında yiyeceklerin hazmını kolaylaştıran enzimleri salgılamak olduğunu ve erişkin bir insan bağırsağında 100 trilyon faydalı bakteri ve mantar bulunur, dedi. Sayıları 400’ün üzerinde olan bu bakteriler ve mantarlar normal bağırsak florasını oluşturduğunun da altını çizen Dr. Küçük ilginç bir de örnek verdi: “Bu bakteriler ve mantarlar 300 m2 büyüklüğünde bir yüzey oluşturarak bağırsak mokazasını koruyucu bir tabaka şeklinde kaplar.”
Prof. Dr. Lynne Vernice McFarland, probiyotik eksikliğinde ortaya çıkabilecek hastalıklar konusunda kendisine yöneltilen soruyu şöyle yanıtladı: “Kullandığımız antibiyotiklerin yaklaşık %20’si bağırsak florasının bozulmasına bağlı olarak ishale sebep oluyor. Probiyotikler, virüs ishallerinde daha etkili olmakla birlikte, antibiyotik ishallerinin süresini azaltmada da fayda sağlıyor.”
Anne sütünün ve günlük sütten mayalanan yoğurdun probiyotik açısından en zengin iki gıda olduğunu belirten Dr. Ersan Küçük, vücuttaki probiyotik dengesinin tekrar sağlanabilmesi için sebze, meyve, et ve yumurta gibi doğal gıdalardan zengin bir diyetin faydalı olacağını söylüyor. Dr. Küçük, ayrıca kefirin yanı sıra turşu, yoğurt, peynir, sirke, tuzlama yiyecekler gibi fermantasyon ürünlerin de bağırsak florasında bulunan probiyotikleri artırma özelliği olan ürünler olduğunun da altını çizdi.