Sağlık çalışanı 3 yıla bir yıl ‘yıpranma’ istiyor
Bağımsız Sağlık-Sen Genel Başkanı Mehmet Bayraktar sağlık çalışanlarına yıpranma payı düzenlemesi istediklerini belirtti.
Bağımsız Sağlık-Sen Genel Başkanı Mehmet Bayraktar, ilgili bakanlıklar tarafından 5 yıl hizmeti bulunan sağlık çalışanına 1 yıl yıpranma payı verilmesi için çalışma yürütüldüğünü belirterek, “7 gün 24 saat hizmet veren ve mesleklerini icra ederken yıpranan sağlık çalışanlarının her an ölüm ve hastalık riskiyle karşı karşıya olduğunu unutulmamalıdır. Bu nedenle biz üç yıla bir yıl yıpranma istiyoruz” dedi.
Bayraktar yaptığı yazılı açıklamada, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı’nın 5 yıl hizmeti olan sağlık çalışanına 1 yıl yıpranma payı verecek düzenlemeyi bu yılsonuna kadar yetiştirmek için çalıştıklarını kamuoyuna deklare etmelerine rağmen, henüz bu konuda bir ilerleme kaydedilmediğini ifade etti.
Bağımsız Sağlık-Sen olarak bu kazanımın elde edilmesi için yıllardır mücadele verdiklerini söyleyen Bayraktar, ancak yapılan bu düzenlemenin de sağlık çalışanlarının taleplerini tam anlamıyla karşılamayacağını sözlerine ekledi. Sağlık çalışanlarının mesleklerini yerine getirirken tıpkı yıpranma hakları bulunan askerler, polisler, itfaiyeciler ve gazeteciler gibi yıprandıklarına dikkat çeken Bayraktar, “Sağlık çalışanları bayram demeden, tatil demeden halk sağlığı için 7 gün 24 saat görevinin başında bulunmaktadır. Her türlü hastalık riskine maruz kalabilen, şiddet mağduru olan, ölüm tehlikesiyle her an yüzyüze gelebilen sağlık çalışanlarına yıpranma payı verilmesi sağlıkçılar açısından en öncelikli konudur. Ancak hükümetin öngördüğü şekilde 5 hizmet yılına karşı 1 yıl yıpranma payı verilmesi sağlıkçıların bu konudaki mağduriyetini küçük bir ölçüde telafi edecektir. Eğer sağlıkçılar gerçekten düşünülüyorsa, 3 yıla 1 yıl yıpranma payı verilerek sağlık çalışanları onora edilmelidir” dedi.
GERİYE DÖNÜK ÖDEME İMKANI DA SAĞLANMALI-
Bayraktar, sağlık çalışanlarına verilecek yıpranma hakkının geriye dönük olarak uygulanabilecek bir yasal düzenleme ile birlikte yapılması gerektiğini söyledi. İsteyen sağlık çalışanının kanun yürürlüğe girdikten sonra geçmiş yıllarının yıpranma payını ödeyerek emekli yaşını erkene çekebilmesinin önünün açılması gerektiğini ifade eden Bayraktar, “Eğer kanunda sağlık çalışanına böyle bir olanak tanınırsa, birçok sağlık çalışanı emeklilik hakkı elde ederek, kamuda yeni istihdamların önünü açacaktır. Bu da hem işsizliğe bir formül hem de sağlık çalışanının morali açısından devlete çifte katkı sunacaktır” değerlendirmesinde bulundu.