“Sağlık çalışanları fişlenmekten korkuyor”
Gezi Parkı’ndaki revirde İstanbul ve Türkiye’nin dört bir yanından gelen gönüllü doktorlar var.
Revirin koordinasyonundan sorumlu doktor, dünkü müdahale sonrası en az 1180 kişinin yaralandığını, yaklaşık 30 kişinin de kafa travması geçirdiğini söylüyor. Revir koordinatörünün boş anını yakalamak zor. Parkın en yoğun ve en düzenli bölümünün idaresini sağlamanın kolay olmadığını ifade ediyor.
Adını vermek istemeyen bir kadın doktor, plastik mermi ve gaz bombası isabet edenlerin yanı sıra, taşla omuzuna ağır darbe almış bir çocuğu da tedavi etmiş. BBC’nin haberine göre; parkın revirinde psikiyatristler de var. Ama koordinatörün dediğine göre psikolojik rahatsızlıkları olanları tedavi edecek yeterli alan yok.
Polisin dün parka müdahalesinde revir de hedef oldu. Doktorlar can kurtarmaya çalışırken aslında kendi canlarını da tehlikeye atıyorlar.
Adını vermek istemeyen 51 yaşındaki bir kadın doktor, parktan tek başlarına ayrılmaktan çekindiklerini, genellikle grup halinde veya ambulans içinde hareket ettiklerini söylüyor. Polislerin gönüllü doktorları kısa süreliğine gözaltına alıp ‘psikolojik olarak hırpaladıklarını’ anlatıyor.
Doktor, “Muhteşem bir dayanışma var parkta” diyor ve dün bunun en güzel örneğinin yaşandığını şu sözlerle anlatıyor: “Düz gaz bombasından yaralananları tedavi ediyorduk. Çok yoğundu burası. Bir grup gönüllü getirdikleri pizzaları parçalara bölüp hastaları tedavi ederken bize yediriyorlardı. Çay bile içiriyorlardı.”
Gezi Parkı’ndaki doktorlar fişlenmekten korkuyor. Bu nedenle kişisel bilgiler vermekten kaçınıyorlar. Aralarında 10-15 yıllık doktorlardan tıp öğrencilerine kadar birçok gönüllü var. Beyin cerrahisi, dahiliye, ortopedi gibi birçok farklı dalda uzman doktor ve sağlık çalışanı var burada.
Parkı terk etmeye de niyetleri yok. Eylemcilerin talepleri karşılanana kadar “hak arayanları tedavi etmeye devam edeceklerini” söylüyorlar.