Creasoup

Farmaskop - İlaç ve Sağlık Profesyonellerinin Dergisi

23 Aralık 2013, Pazartesi 10:35

Sağlıkta ABD’den yüzde 80 ucuzuz

Türkiye’nin 2012 yılında gerçekleştirdiği 152.5 milyar dolar ihracat içinde, yabancı hasta gelirinin 2.5 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor. Onuncu Kalkınma Planı’na göre ise bu rakamın 2018 yılında 5,6 milyar dolara çıkması hedefleniyor.

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Nihat Tosun, “Türkiye’deki 1.500 civarındaki hastanede yılda 4.5 milyon cerrahi işlem yapıldı. 84 bin nitelikli yatağı olan ve yılda 500 bin civarı yabancı hastayı tedavi eden, 5’i uçak, 14’ü helikopter olmak üzere yaklaşık 3 bin 500 ambulanslık filosuyla en üst düzeyde acil hizmetini kesintisiz sunan, bulunduğu coğrafyanın sağlık tedarikçisi konumunda önemli bir aktörüz” dedi. Sağlıkta dönüşüm programındaki başarının Türkiye’yi bulunduğu coğrafyada sağlık alanında referans merkezi haline getirdiğini aktaran Tosun, bu nedenle Türkiye’nin tüm dünyada başarıyla gerçekleştirdiği 6. yüz nakli ve yıllık 4 binden fazla karaciğer ve böbrek nakli gibi parametrelerle anıldığını kaydetti.

Yaz aylarında 20 ülkenin sağlık merkezi konumundayız
Bakanlığın şehir hastanesi projelerinin devreye girmesiyle 2017 yılından itibaren bu alandaki etkinliğini ciddi ölçüde arttıracağını vurgulayan Tosun, Türkiye’nin şu anda 50’ye yakın Joint Commission International (JCI) tarafından akredite edilmiş sağlık kuruluşuyla ve ülke çapındaki 700 bin sağlık personeliyle özellikle yaz aylarında çevredeki 20 civarındaki ülkenin sağlık merkezi konumunda olduğunu anlattı

2018 hedefimizi 5,6 milyar dolar olarak belirledik”
Nihat Tosun, tatil amaçlı Türkiye’ye gelen turistlerin sağlık sorunları olabildiğini belirterek, “Bu noktada sağlık turizminin yanında, her iki bakanlığı da yakinen ilgilendiren ‘turist sağlığı’ sektörü de söz konusu” dedi. Türkiye’ye gelen 35 milyon insanın kalış süreleri içinde ihtiyaç duyacakları acil sağlık hizmetlerinin yıllık yaklaşık 400 bin hastalık bir talep oluşturduğu söyleyen Tosun, söz konusu turistlerin, aldıkları sağlık hizmetlerinin kalitesi ve bunun için ödedikleri ücretler hususlarında memnun kaldıkları ölçüde Türkiye’nin fahri sağlık turizmi elçileri olacağına dikkat çekti. Türkiye’nin 2012 sonunda 152,5 milyar dolar olarak gerçekleşen ihracatı içinde yer alan ulusal yabancı hasta gelirinin 2,5 milyar dolar düzeyinde olduğunun tahmin edildiğini anlatan Tosun, “Onuncu Kalkınma Planı’nda 2018 hedefimizi 5,6 milyar dolar olarak belirledik” şeklinde konuştu.

Türkiye Avrupa’ya yüzde 50, Amerika’ya göre yüzde 80 daha ekonomik 
Uluslararası turizm fuarı EMITT’in Sağlık Turizmi Danışmanı Ergun Güvenç ise son 5 yıldır Türkiye’de sağlık turizmine yönelik çalışmalar yapıldığını söyledi. Başta estetik cerrahi, göz, diş, fizyo terapi olmak üzere, sağlık sektöründeki başarılarından dolayı ortopedi, kalp ve damar hastalıkları ile organ nakli konularında da Türkiye’nin yurt dışındaki hastalar tarafından tercih edildiğini vurgulayan Güvenç, sağlık konusunda Türkiye’yi en çok Almanya, Hollanda, Rusya, Birleşik Arap Ülkeleri ile Ortadoğu’dan Irak ve Libya’nın tercih ettiğini bildirdi. Türkiye’nin sağlık turizmi konusunda en çok tercih edilen 7. ülke olduğu bilgisini veren Güvenç, ilk üçte yer alan ülkelerin ise Hindistan, Tayland ve Singapur olduğunu söyledi. Güvenç, Türkiye’nin Avrupa’ya göre yüzde 50, Amerika’ya göre ise yüzde 80 daha ekonomik ve dünya standartlarında hizmet veren bir sağlık sektörüne sahip olduğunu ifade etti.


SİZ DE YORUM YAPIN

Önceki yazıyı okuyun:
Corona virüsü sebebiyle ölenleri sayısı 56’ya yükseldi

Suudi Arabistan Sağlık Bakanlığı, corona virüsü sebebiyle hayatını kaybedenlerin sayısının 56'ya yükseldiğini açıkladı. Suudi Arabistan Sağlık Bakanlığı internet sitesinde yer alan...

Kapat