Sağlıkta kooperatif dönemi başlıyor
Sağlıkta küçük yatırımcıların önünü açan kooperatif uygulamasına izin çıktı. Hedef polikliniklerin hayatta kalarak hizmet vermesini sağlamak.
Türk sağlık sisteminde kooperatifçilik dönemi başladı. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Türkiye Kooperatifçilik Stratejisi ve Eylem Planı’nda belirlenen hedefler çerçevesinde bir ilke imza atarak bir sağlık kooperatifinin kuruluşuna izin verdi. Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, “Sağlık kooperatifleriyle büyük sermaye gerektirmeyen kuruluşların önü açılıyor. Bu tesisler tıp merkezleri ve özel poliklinikler olarak işleyecek ve vatandaşların sağlık hizmetlerine ulaşmasını kolaylaştıracak” diye konuştu.
ALTERNATİF ÇÖZÜM SUNUYOR
Türkiye’de 30 farklı alanda 85 binden fazla kooperatif bulunduğunu anlatan Yazıcı şöyle konuştu: “Kooperatifçilik Stratejisi ile iyi bir ivme yakaladık. Bu sistemi yeni sektörlere de yerleştirme çalışmalarımız hızla devam ediyor. Eşit oy ve demokratik katılım imkânı sağlayan kooperatiflerin önemi artık daha iyi kavranıyor. Bu nedenle kooperatifleşme her alana yayılıyor.” Yazıcı, sağlık alanında kooperatifleşmeyle özellikle büyük sermaye gerektirmeden poliklinik, tıp merkezi ve hastane gibi sağlık kuruluşların artarak uzun soluklu hizmet vermesini hedeflediklerini de ifade etti.
DOKTORLAR İŞLETMECİ OLACAK
Sağlık kooperatifleri 3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu hükümlerine uygun olarak etkin, verimli ve kaliteli sağlık hizmeti sunulmasını hedefliyor. Tıp doktorları, hemşireler, diğer sağlık personeli ve katılımcılar tarafından özel sağlık kurumları açmak, işletmek, vatandaşların her türlü sağlık gereksinimini karşılamak üzere sağlık kooperatifi kurulması mümkün.