Sanofi Pasteur menenjit aşısının 40. yılını kutluyor
1974 yılında, Brezilya’da menenjit salgını başlayınca Mérieux Institute 3 ay içinde yeni bir tesis kurdu ve dünyada mevcut olan tek menenjit aşısıyla, 6 ay gibi rekor bir sürede 90 milyon Brezilyalı aşılanarak milyonlarca insanın hayatı kurtarıldı. Dünyada ve Türkiye’de aşı alanında lider kuruluş Sanofi Pasteur tarafından ölümcül Meningokokal hastalıklara karşı geliştirilen aşılar ile 40 yılda menenjitin birçok bölgede meningokok kaynaklı menenjit hastalığını azaltmada başarı sağlandı.
Ciddi bir bakteriyel hastalık olan menenjit, beyin ve omuriliği çevreleyen zarların enfeksiyonudur. Menenjitin en sık görülen türlerinden biri olan Meningokokal hastalık kan enfeksiyonlarına (septisemi) da sebep olabilmektedir. Öngörülemeyen ve başlangıçta özgül belirtisi olmayan hastalıklardan olan Meningokokal hastalık, bu özelliği ile tanı ve tedavi için yeterli zaman bırakmadığından, bir çocuğun ölümüne 24 saat içerisinde neden olabilmektedir.
Türkiye’de çocukluklarda en sık görülen bakteriyel menenjit etkeni Meningogok
ABD’de her yıl yaklaşık 1.000-1.200 kişi Meningokok hastalığına yakalanmaktadır. Antibiyotiklerle tedavi olmalarına rağmen bu kişilerin %10-15’i ölebilmektedir. Son yıllarda yapılan epidemiyolojik çalışmalara göre Meningokokal hastalık, Türkiye’de özellikle 5 yaş altındaki çocuklar için büyük tehlike arz etmektedir. Özellikle Hib ve pnömokok aşılarının ulusal aşı takvimine alınmasının da etkisiyle, meningokoklar Türkiye’deki en sık çocukluk çağı bakteriyel menenjit etkeni olarak tespit edilmektedir. TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu) verilerine göre menenjitler içerisinde meningokoklara bağlı menenjitler çocuklardaki en sık ölüm nedenidir.
Bu ölümcül hastalığa dikkat çekmek amacıyla, her yıl 24 Nisan Dünya Menenjit Günü’nde hastalığın önemini vurgulayacak farkındalık çalışmaları yürütülüyor. 26 ülke ve 39 örgüt tarafından desteklenen Dünya Menenjit Günü, menenjit hastalığına karşı farkındalığı arttırmak ve hastalıkla mücadele etmek için 2004 yılında dünya literatürüne girdi. 22-26 Nisan 9. Avrupa Aşı haftasına denk gelen Dünya Menenjit Günü kapsamında Sanofi Pasteur, dünyada milyonlarca insanın ölümüne neden olan hastalığın aşı ile önlenebileceği konusunda çeşitli çalışmalar yürütüyor.
Menenjit aşısı bir yıldır Türkiye’de
Sanofi Grubu’nun lider aşı kuruluşu Sanofi Pasteur, menenjit aşısını Mart 2013 itibariyle Türkiye’de piyasaya sundu. Sağlıklı bireyler ve sağlıklı gelecek için Ar-Ge çalışmaları gerçekleştiren Sanofi Pasteur, menenjit aşısıyla özellikle çocukları, çok tehlikeli Meningokokal hastalıklara karşı korumayı hedefliyor. Meningokokal hastalıklara karşı korunmanın en etkili yolunun aşılanma olduğunu söyleyen Sanofi Pasteur yetkilileri, geliştirdikleri aşının Türkiye’de 9 ay – 11 yaş aralığındaki çocuklar için kullanılabildiğini yaklaşık, 100.000 çocuğun ölümcül hastalığa karşı aşılandığını belirtmektedirler.
Sanofi Pasteur, ABD ordusunda menenjiti kontrol altına aldı
Sanofi Pasteur’un geliştirdiği menenjit aşısı, 40 yılda milyonlarca hayat kurtardı. 1981’de Sanofi Pasteur Afrika’da meningokok serogrup A salgınlarının kontrolünde ayrıcalıklı ortak olarak yılda 40 milyon doz Men A+C aşısı sağladı. Ardından 1982’de ABD ordusunda meningokok hastalığı görülme sıklığı, orduya yeni alınan askerlere aşı uygulanması sayesinde belirgin ölçüde azaltıldı. 2012’de ise Sanofi Pasteur, 9 ay ile 5 yaş arası çocukların aşılanmasını sağlamak amacıyla Şili’ye toplam 1,7 milyon doz aşı sevk etti.