Siemens yeni ürünlerini RSNA 2012’de tanıttı
Kuzey Amerika Radyoloji Derneği (RSNA) Bilim Kurulu’nun Chicago’da düzenlenen 98. Yıllık Toplantısı’nda Siemens Sağlık Sektörü, yeni görüntüleme sistemlerinin tanıtımını gerçekleştirdi. 25-30 Kasım tarihleri arasında ABD’nin Şikago kentinde gerçekleştirilen etkinlikte tanıtılan ürünler arasında Acuson Freestyle ultrason sistemi, Inspiration Prime mamografi sistemi ve yeni C-kolu yer aldı.
Acuson Freestyle’ın ultrasonun girişimsel ve tedavi amaçlı kullanımını genişletecek
Görüntü alma ve işleme prosedürleri için Acuson Freestyle sistemi, Siemens’e özel yazılım ve donanımların kullanıldığı ve özellikle tam çözünürlüklü dijital görüntü verilerinin çok yüksek hızlarda kablosuz sinyallerle aktarımı için geliştirilmiş, ileri düzeyde sentetik açıklık görüntüleme teknolojisiyle donatılmış. Siemens’e göre, görüntüdeki her bir piksele odaklanan bu yöntem, tüm görüş açısı boyunca mükemmel bir görüntü kalitesi sunuyor. Bu tasarım, probun güç gereksinimini azaltarak pil ömrünü uzatıyor. Ultrason verilerinin gerçek zamanlı ve kablosuz aktarımı, Siemens tarafından geliştirilen, 7,8 GHz’lik yüksek bir frekansta çalışan ve diğer elektronik cihazlardan kaynaklanan parazitlere duyarlı olmayan, ultra bant genişliğine sahip yeni bir radyo teknolojisi sayesinde mümkün oluyor.
Acuson Freestyle sisteminde genel görüntüleme, vasküler görüntüleme ve kas-iskelet ve sinir görüntüleme gibi yüksek frekanslı uygulamalarda kullanılan üç adet kablosuz prob bulunuyor. Kullanıcılar bu probları, tarama parametrelerinin steril alandan uzaktan kontrolüne imkan veren ergonomik bir arabirim içeren ultrason sisteminden üç metreye kadar mesafede çalıştırabiliyor. Acuson Freestyle sistemi ayrıca 38 santimetrelik, yüksek çözünürlüklü bir LED ekranına sahip. Siemens pille de çalışabilen sistem konsolunun, hafif bir sedyeye kolayca monte edilebildiğini söylüyor.
Inspiration Prime, radyasyonu %30’a varan oranlarda azaltıyor
Siemens, “Prime” adıyla bilinen ve Mammomat Inspiration sistemi için geliştirilmiş yeni görüntü rekonstrüksiyon algoritmasının, geleneksel saçılmış radyasyon gridlerine duyulan ihtiyacı oradan kaldırdığını ifade ediyor. Prime algoritması saçılmış radyasyona neden olan yapıları tespit edip ve görüntüyü yeniden hesaplayarak saçılmış radyasyon dozunu düzeltiyor. Buna karşın, radyologların yüksek görüntü kalitesi elde etmek için gerek duydukları primer radyasyon dozu değişmiyor. Dolayısıyla grid kullanımına gerek kalmıyor ve yüksek görüntü kalitesi elde etmek için daha düşük radyasyon dozları yeterli oluyor. Siemens’e göre Mammomat Inspiration Prime Edition sisteminin gride ihtiyaç duymayan görüntüleme teknolojisi, hastanın meme dokusunun kalınlığına bağlı olarak, radyasyon dozunu bir önceki modele kıyasla %30’a varan oranlarda düşürüyor.
2013 yılının ilk çeyreğinde piyasaya sürülecek olan Mammomat Inspiration Prime Edition sistemi, 2007 yılından beri hastaneler ve özel muayeneler tarafından tarama, teşhis, biyopsi ve tomosentez için kullanılan modüler Mammomat Inspiration platformuna dayanıyor. Sağlık kuruluşları, isterlerse önce temel cihazı satın alıp biyopsi ve tomosentez için gerekli güncellemeleri daha sonra ihtiyaç doğduğunda yapabiliyor.
Cios Alpha, hastalara erişimi kolaylaştırıyor
Flat panel detektörlü Cios Alpha, yeni radyografik kolimatörleri (yönlendirici) sayesinde, mevcut mobil C-kollarından %25 daha geniş bir görüş alanına sahip. Siemens, bu yeni sistemde operasyon gerçekleştiren doktorun, normalde kare olan görüntüyü döndürdüğünde, hastayı gereksiz radyasyona karşı koruyan yeni kolimatörlerin görüntünün dönüşünü otomatik olarak takip ettiğini ve monitörün maksimum görüş alanını göstermesine yardımcı olduğunu söylüyor.
Siemens’e göre, 25 kW çıkış gücüne sahip sistemin 30×30 cm’lik detektörü, yüksek çözünürlüklü ve yüksek kontrastlı görüntüler sunuyor ve 1 mm’den küçük en ince yapıları dahi görüntüleyebiliyor. Firma bu yeteneğin, özellikle çoğu zaman küçük kateter ve araçların kullanıldığı minimum düzeyde invazif cerrahi operasyonlarda önem kazandığını söylüyor. Flat panel detektörünün kompakt tasarımı sayesinde Cios Alpha, doktorlara ve tıp personeline ek alan kazandırıyor ve geleneksel görüntü yoğunlaştırıcılara kıyasla hastalara erişimde kolaylık sağlıyor.
Cios Alpha, 2013 yılının yaz aylarında piyasaya sürülecek. Sistem; travma cerrahisi ve ortopedi gibi disiplinlerde kullanım için opsiyonel olarak 12 kW’lık çıkış gücü ve 20×20 cm’lik flat panel detektörle de donatılabiliyor.