Soya, damar sertliği riskini azaltabilir
Soyanın menopoz sonrasında yaygın rastlanan damar sertliği riskinin azalmasını sağlayabileceği belirlendi.
Amerikalı bilimadamlarının araştırması, soyalı yiyecekler tüketmenin menopoza girmiş kadınların kalp sağlığını korumasının yanı sıra damar sertliği riskinin de azaltılmasını sağladığını gösterdi.
Ancak bilimadamları soyalı yiyeceklerle beslenme alışkanlığının menopozdan önce kazanılması gerektiğine de dikkati çekti.
Bilimadamları, maymunları yapay menopoz öncesi ve sonrasında hayvansal gıdalar ya da östrojen hormonu içeren soyalı yiyeceklerle besledi.
Menopoz öncesinde ve sonrasında soyalı yiyeceklerle beslenen maymunların kolesterolünün normal düzeyde olduğu ve damar sertliği riskinin azaldığı görüldü.
Bilimadamları, soyanın ihtiva ettiği bitkisel östrojen izoflavonun hayat boyu alımının önemine işaret ederek en azından damar sertliğinin henüz gelişmeye başladığı menopozdan hemen sonra soyalı yiyecekler tüketilmesinin riski azaltabileceğini vurguladı.