Suriye’deki çocuk felci salgını Avrupa’yı alarma geçirdi
Suriye’deki çocuk felci salgınının Avrupa’yı tehdit edebileceği belirlendi.
Tıp dergisi “The Lancet”de yayımlanan araştırma sonuçları, sadece Suriyeli sığınmacılara aşı yapılmasının, ülkedeki çocuk felci salgınının önüne geçmede ve yıllardır görülmeyen hastalığın Avrupa’ya ulaşmasını engellemede yeterli olmayabileceğini gösterdi.
Alman enfeksiyon hastalıkları uzmanları Martin Eichner ve Stefan Brockmann, Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ), iç savaşta aşı takibinin azaldığı Suriye’de, en az 10 çocuk felci vakasının bulunduğunu doğruladığını belirtti.
Suriyelilerin komşu ülkelere toplu halde göç etmesiyle Avrupa’da riskin arttığını belirten uzmanlar, Avrupa’da özellikle aşı takibinin az olduğu Bosna Hersek, Ukrayna ve Avusturya için uyarıda bulundu.
Avrupa Hastalıkları Önleme ve Kontrol Merkezi’nin önerdiği gibi sadece sığınmacılara aşı yapılmasının yeterli olmayabileceğini vurgulayan uzmanlar, daha kapsamlı önlemler alınması gerektiğine dikkati çekti.
Bu arada İngiliz uzman Benjamin Neuman, konuyla ilgili yorumunda, Suriye’de kullanılan aşı türü nedeniyle salgının Avrupa’yı tehdit ettiğini ifade etti. Bu aşının daha az koruma sağladığını belirten Neuman, İngiltere’de virüse maruz kaldığında çok az çocuğun hastalığa yakalanma riski bulunduğunu ancak virüs tamamen ortadan kalkana dek çocukların aşılanmasına devam etmek gerektiğini vurguladı.