Creasoup

Farmaskop - İlaç ve Sağlık Profesyonellerinin Dergisi

27 Eylül 2013, Cuma 14:17

‘Tam Gün’ bitti, profesörler dönüşe geçti

‘Tam Gün’ bitti, profesörler dönüşe geçti. İstanbul Tıp ve Cerrahpaşa’da 426’ya düşen hoca sayısı 772’ye çıktı. Ancak çıkacak yeni yasa da tartışmalı.

‘Tam Gün Yasası’ olarak bilinen Kanun Hükmünde Kararname süresinin dolmasıyla, tıp fakültelerinden ayrılan hocalar geri dönmeye başladı. Tam Gün Yasası sonrası ayrılıklar nedeniyle toplam 426 hocayla hizmet veren Cerrahpaşa Tıp Fakültesi ile İstanbul Tıp Fakültesi’nde öğretim elemanı sayısı 772’ye ulaştı. Böylelikle hoca eksikliği yüzünden kapanma tehlikesi ile karşı karşıya olan 14 servis son anda kurtuldu. Radikal’in haberine göre; ancak Sağlık Bakanlığı’nın 15 Ekim’e kadar çıkarmayı planladığı yeni yasada üniversite bünyesinde çalışan öğretim üyelerinden sadece yüzde 5’ine dışarıda çalışma hakkı verilecek olması kafaları karıştırıyor. Bu sayının sıkıntıyı gidermeye yetmeyeceği belirtiliyor. Örneğin 250 öğretim üyesi olan Marmara Üniversitesi’nde sadece 13 hocanın dışarıda çalışmasına izin verilecek.

YÖK ’ten yazı: Dönebilirler

26 Ağustos 2011’de çıkarılan Kanun Hükmünde Kararname, bir yandan üniversite hastanelerinde derslere giren öğretim elemanlarına hasta muayenesini yasaklarken, diğer yandan özel muayenehanesi olan öğretim üyelerine de üniversite ile özel muayenaneleri arasında tercih yapma zorunluluğu getirmişti. İki yıl yürürlükte kalan düzenlemeden dolayı Türkiye çapındaki üniversite hastaneleri yüzde 25 öğretim elemanı kaybederken, en büyük darbeyi Cerrahpaşa ile İstanbul Tıp Fakülteleri yemişti. İki üniversitede hocaların yüzde 60’ının gitmesiyle 14 bölüm kapanmakla karşı karşıya kalmıştı. Cerrahpaşa’da Çocuk Kardiyoloji Bölümü öğretim elemanı yetersizliğinden kapanmıştı. Kanun Hükmünde Kararname’nin süresinin 1 Temmuz 2013’te dolmasıyla YÖK kolları sıvadı. Üniversitelere yazı yollayan YÖK, Tam Gün Yasası’nın ardından ücretsiz izne ayrılan hocaların tekrar üniversitede hizmet verebileceğini, derse girdikleri için hasta bakma yasağı olan öğretim üyelerinin de artık hasta bakabileceğini bildirdi. YÖK’ün çağrısı üzerine üniversiteden ayrılan öğretim üyelerinin büyük bir kısmı geri döndü.

Daha önce 1001 öğretim elemanıyla hizmet veren Cerrahpaşa ve İstanbul Tıp Fakültelerinde 311 öğretim elemanı derse girdiği için sağlık hizmeti veremez duruma gelmişti. Üniversite ile muayenehane arasında tercih yapmak zorunda kalan 264 öğretim üyesi ise süresiz izne ayrılmıştı.
YÖK’ün gönderdiği yazı ile birlikte, ders verdiği için hasta bakmayan 311 öğretim üyesinden 265’i, üniversiteden ayrılan 264 öğretim üyesinden ise 87’si geri döndü. İki fakültede 426’ya düşen hoca sayısı 772’ye ulaştı. Kapanma tehlikesi yaşayan servisler de yeniden canlandı.
Öğretim üyesi olmadığı için iki yıl boyunca hasta bakamayan Cerrahpaşa Çocuk Kardiyoloji Bölümü, hocaların tekrar göreve başlaması üzerine önümüzdeki günlerde yeniden hizmete açılacak.

Kaçak ameliyat

Derslere girdiği için daha önce hasta bakamayan Prof. Dr. Harun Cansız, tıp fakültelerinde gelinen durumu şu sözlerle özetledi:
‘‘‘Tam Gün Yasası’ndan dolayı kan kaybeden üniversiteler kararname süresinin dolmasıyla yaralarını sarmaya başladı. Eskiden ders verdiğim için hasta bakamıyordum. Ama bazen çok acil durumlar oluyordu ve ameliyata girmek zorunda kalıyordum. Bu durumda ameliyatlara kaçak girmek zorunda kalıyordum. Bu örnek Tam Gün Yasası’nın ne kadar işlevsiz olduğunu gösteriyor.’’
Süresi dolan Kanun Hükmünde Kararname’nin yerini doldurmak isteyen Sağlık Bakanlığı ise haziran ayında yeni bir torba yasası için çalışmalara başlamış, ancak Meclis’in tatile girmesiyle çalışmalar da askıya alınmıştı. Bu çalışmaya göre üniversiteler, öğretim üyelerinin sadece yüzde 5’ine dışarıda hasta bakabilme yetkisi verebilecek. Üniversiteler gerekli görürse kendi bünyesinde barındırdığı öğretim elemanı sayısının yüzde 5’i kadar, özel hastanelerde görev yapan doktorlarla da çalışabilecek.

‘Yüzde 5’le çözülmez’

Ancak bu düzenleme de tartışma yarattı. Marmara Üniversitesi’nden Prof. Dr. A. Özdemir Aktan doğabilecek yeni sorunları şöyle anlattı:
‘’Örneğin Marmara Üniversitesi’nde toplam 250 öğretim elemanı var. Torba Kanunu sadece yüzde 5’in, yani 250 öğretim üyesinden sadece 13’ünün dışarıda çalışmasına izin veriyor. Peki bu 13 kişiyi kim, neye göre seçecek? Bu durum Tam Gün Yasası’ndan sonra kendi yaralarını sarmaya başlayan tıp fakültelerinin sağlık politikasının yeniden çökmesine neden olacak. Bu düzenlemenin yanlış olduğunu Sağlık Bakanlığı’na bildirdik. Umarım böyle bir hatadan vazgeçilir.’’

Hocalara fark ücreti

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu Tam Gün Yasası’nda yapmayı düşündükleri değişiklikle ilgili olarak şunları söylemişti:
‘’Üniversitelerimiz kadrosunun yüzde 3-5’i arasındaki bir oranda öğretim üyesine kurum dışında çalışma olanağı sağlayacak. Bunu daha sonra netleştireceğiz. Bu bir sözleşme çerçevesinde üniversite yönetim kurullarının yetkisinde olabilecek. Üniversitelerimiz ayrıca kurum dışından, ihtiyaç duyduğu hocalarla kadrosunun yüzde 3-5’i oranında sözleşme yapabilecek.”


SİZ DE YORUM YAPIN

Önceki yazıyı okuyun:
“Sağlıkta Mükemmelliyet Merkezi” kuruluyor

Ankara Üniversitesi (AÜ), başkentte tam teşekküllü hastanenin yanı sıra kök hücre, medikalteknopark, biomedikal, biyoteknoloji gibi ileri teknolojiyle araştırmalarının yapılacağı "Sağlıkta...

Kapat