Terminatör hücreler kansere karşı
Terminatör adı verilen bağışıklık hücreleri kanser hastalarına umut olacak.
Bu yıl 7’ncisi düzenlenen “Hematolojide Yeni Eğilimler Sempozyumu”nda kanser tedavisinde önemli bir uygulamanın ayrıntıları gün yüzüne çıktı. Yakın zamanda Türkiye’de uygulanmaya başlayacak tedavi sayesinde “terminatör” adı verilen bağışıklık hücreleri kanser hastalarının tedavisinde kullanılacak. Sempozyumda Koç Üniversitesi bünyesinde kanser türlerinin genetik yapıları, alt gruplara ayrılması ve tedavileri konusunda yapılan araştırma ve çözüm önerileri de ele alındı.
Sonuçların başarılı olduğu görüldü
Prof. Dr. Mustafa Çetiner şunları söyledi: “2013’te hayata geçen tıp mühendisliği alanındaki çalışmalar sonunda, hastanın kendi hücrelerini kanseri yok etmek için kullanabiliyoruz. Hastalık öncesinde kanser hücreleri kendilerini silikleştiriyor, bağışıklık sisteminin gözünden kaçmayı başarabiliyor, bu sayede de vücutta çoğalabiliyordu. Yeni yöntemde tıp mühendisleri, terminatör dediğimiz bağışıklık hücrelerini dışarı alıp kanserli hücreyi tanımlayabilecek bir yapı kazandırdı. İşlenen hücreler, hastaya geri verildi ve sonuçların çok başarılı olduğu görüldü.”
İlk etapta hedef lenfoma ve lösemi
Dr. Burhan Ferhanoğlu ise “Önümüzdeki yıllarda kanser tedavisi kişiye özel geliştirilecek. Terminatör hücrelerinin hastadan alınması, işlenmesi ve yeniden hastaya verilmesi 10-11 günü buluyor. Şimdilik B- hücreleri, lenfoma ve lösemililerin tedavisinde uygulanan yöntem, gelecek günlerde multipli miyelom, diğer kan kanseri ve tüm kanserlerin tedavisinde kullanılacak” dedi.
‘Miyelomi tedavi edeceğiz’
Uluslararası Miyelom Vakfı kurucularından Prof. Dr. Brian Durie, söz konusu teknolojinin özellikle miyelom tedavisinde diğer yeni ilaçlarla birleştirildiğinde çok büyük başarı sağlanabileceği yönünde veriler elde ettiklerini belirtti. Uluslararası Miyelom Vakfı Başkanı Susie Novis de yeni gelişmelerle miyelomi tamamen tedavi etmeyi amaçladıklarını vurguladı.