Creasoup

Farmaskop - İlaç ve Sağlık Profesyonellerinin Dergisi

24 Haziran 2013, Pazartesi 11:07

Tomografide kanser riski

Prof. Dr. Ali Baki, tomografi sırasında alınan yüksek miktarda radyasyonun çocuklarda kanser riskini artırabildiğini belirtti. Baki, araştırmalarda, yüksek radyasyonun özellikle çocuklarda kanser riskini arttırdığının belirlendiğini, bu nedenle gereksiz tomografi çekimlerinin engellenmesi gerektiğini söyledi.

Tomografide radyasyon miktarının çok yüksek olduğuna işaret eden Baki, “Bir akciğer tomografisinde çocuğun aldığı radyasyon 200 ile 400 akciğer filmi çekimi kadar. Karın tomografileri sırasında verilen ışın ise bunun iki katı kadar. Yani bir yıl boyunca bir çocuğa her gün akciğer filmi çekilirse ancak bu kadar ışın alabilir” dedi.

Yurt dışında konuyla ilgili birçok çalışma yapıldığını ifada eden Baki, ” Avusturalya’da 0-19 yaş grubunda 11 milyon çocukta yapılan bir araştırmada  tomografilerin çocuklarda kanser riskini yüzde 25 artırdığı gösterilmiş. Yine yurt dışında yapılan bir diğer çalışmada ise çekilen  tomografilerin en az 3’te 1’inin gereksiz olduğu ortaya konmuştur. Bu oranın Türkiye’de çok daha fazla olduğu kanısındayım” diye konuştu.

“TOMOGRAFİYE SINIRLAMA GETİRİLMESİ GEREKİYOR”

Karadeniz Teknik Üniversitesi(KTÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Baki, tanı ve tedavi amaçlı olarak kullanılan radyasyonun çok masum olmadığını vurgulayarak, şöyle devam etti:

“Tomografi sırasında alınan yüksek miktarda radyasyon çocuklarda kanser riskini artırabiliyor. Her gün çocuklarımıza gereksiz çekilen tomografilerle karşılaşıyoruz. Bu durumun olumsuz etkileri, çocuklarda kanser riskini artıracağı düşünülmüyor. ABD’de kanser riskinden dolayı çocuklarda tomografi çekimlerinin eskiye oranla 2-3 kat azaldığı bildiriliyor.”

Türkiye’de tomografi çekimlerine sınırlama getirilmesi gerektiğini savunan Baki, “Görüntüleme yöntemlerinde çocukların sağlığı daha fazla ön planda tutulmalı, daha dikkatli davranılmalı. Tomagrafinin gerekliliği, çocuklarda erişkinlere oranla çok daha azdır. Bunun yerine ultrasonografi ve MR gibi tekniklerle tanı konmaya çalışılmalı, tomografi ise en son düşünülmelidir” diye konuştu.


SİZ DE YORUM YAPIN

Önceki yazıyı okuyun:
Ağrı kesiciler başağrısı yapıyor

Baş ağrısı vakalarında en çok gerilim tipi ağrılara rastlandığını belirten Isparta Devlet Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Sanem Aşçı, bunu migrenin...

Kapat