Creasoup

Farmaskop - İlaç ve Sağlık Profesyonellerinin Dergisi

11 Kasım 2013, Pazartesi 10:16

Türk doktorlarının geliştirdiği “evreleme sistemi” dünyada kabul gördü

Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Dursun ve Prof. Dr. Ayhan tarafından geliştirilen “rahim ağzı kanseri ameliyatlarında evreleme sistemi” dünyada kabul gördü.

Türk bilim insanlarınca geliştirilen “Rahim ağzı kanseri ameliyatlarında evreleme sistemi” uluslararası dergide yayımlanarak, tıp otoritelerince kabul gördü.

Yeni sistem, şimdiye kadar önerilen sistemlerden farklı olarak patolojik kriterler göz önüne alınarak hazırlandı ve objektif sınıflama getirildi.

Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Polat Dursun ve Prof. Dr. Ali Ayhan tarafından geliştirilen yeni evreleme sistemi farklı bir bakış açısı ve objektif sınıflama getirdi.

Doçent.Dr. Dursun, yaptığı açıklamada, rahim ağzı kanserinin dünya genelinde, kadınlarda en sık görülen ikinci kanser olduğunu, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre tüm dünyada her yıl yaklaşık 529 bin 828 vakanın görüldüğünü söyledi.

Yılda yaklaşık 275 bin 128 kişinin rahim ağzı kanserinden ötürü yaşamını yitirdiğini ifade eden Dursun, rahim ağzı kanserinin diğer kanserlere göre daha genç kadınlarda ortaya çıktığına dikkati çekti.

Dursun, rahim ağzı kanserinde temel tedavi şeklinin cerrahi tedavi olduğunu ve erken evrede yakalanan rahim ağzı kanserlerinde cerrahi ile hastaların yaşam süresinin etkilenmeden devam ettiğinin altını çizdi. Rahim ağzı kanserinde uygulanan rahmin alınması ameliyatının erken dönemde yakalanan hastaların cerrahi tedavisinde etkin şekilde uygulandığını kaydetti.

“Rahim kanserinde ameliyatın sınıflandırılması çok önemli”

Tedavi protokollerinin, hastalığın yayılım derecesinin (evresi) ve türüne göre belirlendiğini dile getiren Dursun, şunları kaydetti:

“Erken dönem kanserlerde tedavi uygulandığı zaman, hastanın yaşam süresinde çoğu zaman hiçbir kısalma izlenmiyorken, ileri evrelerde saptanan hastalarda tedavi çoğu zaman kısalmış olan yaşam süresini bir miktar uzatmaktadır veya destekleyici olmaktadır.

Rahim ağzı kanseri, erken dönemde saptandığı zaman tamamen tedavinin mümkün olduğu önemli bir hastalıktır. Rahim ağzı kanserinde erken tanı için yıllık jinekolojik muayene ve düzenli smear takibi ile ameliyatlarının sınıflandırılmasında evreleme sistemi çok önemlidir. Çünkü, değişik evrelerdeki rahim ağzı kanserlerinde uygulanan ameliyatlar farklı büyüklüklerdedir.

Rahim ağzı kanseri tedavisinde ilk evreleme sistemi 1970’lerde ABD’li doktorlar tarafından geliştirildi, 2000’li yıllardan itibaren bu ameliyatların sınıflandırılma sisteminin yeni geliştirilen ameliyat çeşitlerini içermemesi nedeniyle eleştirildi. Bu nedenle, 2009’da yeni evreleme sistemi önerilip kabul gördü. Fakat bu yeni evreleme sistemi de objektif olmaktan uzak olarak kabul edildi.”

“Objektif sınıflama sistemi getirildi”

Dursun, rahim ağzı kanseri tedavisinde erken evre hastalarda uygulanan ameliyatların sınıflandırılmasında kullanılan mevcut evreleme sistemini değiştiren yeni sisteme Türk jinekolog onkologlarının imza attığını söyledi.

Kendilerinin geliştirdiği evreleme sisteminin şimdiye kadar önerilen sistemlerden farklı olarak patolojik kriterleri de göz önüne aldığını anlatan Dursun, “Objektif bir sınıflama sistemi getirildi ve uluslararası saygın bir dergide yayımlandı” diye konuştu.

Dursun, yeni sınıflama sisteminin yayımlandıktan sonra çok ilgi çektiğini belirterek, “Yeni sınıflama sistemi ile ilgili dünyaca ünlü otoriteler, olumlu görüş bildirdi. Bu başarının Türk hekimlerine ait olması, gurur ve mutluluk verici” diye konuştu.


SİZ DE YORUM YAPIN

Önceki yazıyı okuyun:
Otizm gözden teşhis edilebilecek

Amerikalı bilimadamlarının araştırması, otizm teşhisinin gözlerden, bebekler 2-6 aylıkken koyulabileceğini gösterdi. Bilimadamları, genetik nedenlerle otistik olma riski yüksek 59 bebeğin göz...

Kapat