Creasoup

Farmaskop - İlaç ve Sağlık Profesyonellerinin Dergisi

17 Ocak 2014, Cuma 14:14

Türkiye doku tarama testinin merkezi olacak

Avrupa Immunogenetik Akreditasyon belgesi alan İzmir Tepecik Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Bakanlığa bağlı ilk kemik iliği bankası kurulmasının ardından, Avrupa ve Afrikalı hastalar bile doku tipi tarama testi için buraya gelebilecek.

İzmir Tepecik Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Doku Tipi Laboratuvarı Sorumlusu ve İKÇÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İbrahim Pirim,  yaptığı açıklamada, resmi prosedür ve komisyon incelemelerini başarıyla geçtikten sonra European Federation of Immunogenetics’ten (EFI) belgesi aldıklarını anlattı.

Avrupa Immunogenetik Akreditasyonu olarak adlandırılan belgeyle İstanbul ve Ankara’daki üniversite hastanelerinden sonra Türkiye’de üçüncü kemik iliği bankasının İzmir’de kurulacağını dile getiren Pirim, bankanın Sağlık Bakanlığı’na çalışan ilk kuruluş olacağını bildirdi.

EFI belgesi ile hücre, doku, organ nakli konusundaki testler konusunda uluslararası geçerlilik kazandıklarını dile getiren Pirim, “Donör sayımız belli bir aşamaya geldikten sonra Dünya Kemik İliği Bankası’na da geçiş yapabileceğiz. Bu açıdan bizim için çalışma büyük önem taşıyor” dedi.

“Dünya sağlık sigorta şirketlerinin ödeme yapabilmesi için gerekli”

Dünyadaki sağlık sigorta şirketlerinin uluslararası akreditasyonlar üzerinden ödeme yapabildiğini hatırlatan İbrahim Pirim, “Diyelim ki İngiliz bir hasta geldi, kemik iliği yapıldı, o nakiller yapılan kadar tüm testlerin yapılması noktasında sigorta şirketleri uluslararası akreditasyon üzerinden ödeme yapıyor. Tepecik Eğitim Araştırma Hastanesi Doku Tipi Laboratuvarı’nda yapılan tüm hücre, organ nakillerindeki testler EFI akreditasyonuyla uluslararası tanınırlık taşımaya başladı” dedi.

Akreditasyonun sağlık turizmi açısından büyük önem taşıdığına işaret eden İbrahim Pirim, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Uluslararası tanınırlık taşıyor olacağız. Daha çok Avrupa, Kuzey Afrika’ya hizmet vereceğimizi düşünüyorum. Aslında global bir hizmet söz konusu olacak. Artık herkes transplant konusunda istediği belgeye ulaşabiliyor. Avrupalı hasta da artık bize gelecek. Suriyeli hastalarımız zaten vardı, bugüne kadar burada onlarca çocuğun doku tipi tarama testini gerçekleştirmiştik.”

“Genç donör sayısını artıracağız”

Son dönemlerde lösemi hastası çocuklar için kemik iliği arayışının sosyal medyada yer bulduğunu, donör olmak için tıp fakültesi hastanesine başvuruda bulunanların sayısında da artış olduğunu kaydeden İbrahim Pirim, İzmir Tepecik Atatürk ve Eğitim Araştırma Hastanesi’ndeki donör sayısının ise henüz 800 olduğunu aktardı.

Donör sayısının 2014 yılı sonunda 2 bine ulaşacağını ve kemik iliği donör bankasını oluşturacaklarını dile getiren Pirim, 55 yaşını aşmayanları donör olmaya çağırdı.


SİZ DE YORUM YAPIN

Önceki yazıyı okuyun:
Böbrek naklinde 3. sıradayız

Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Şencan, Türkiye'nin Amerika ve Fransa'dan sonra en fazla nakil yapılan 3. ülke olduğunu söyledi....

Kapat