“Türkiye kanser araştırma merkezi olacak”
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, acil servislerdeki yoğunlukla ilgili önümüzdeki günlerde inşallah bir ay içerisinde acillerde, yeşil alan, sarı alan ve kırımızı alan düzenlemesini planlayacağız”
Müezzinoğlu, İzmir programı kapsamında AK Parti İl Başkanlığı’nı ziyaret etti. Ziyaretinde gazetecileren sorularını yanıtlayan Müezzinoğlu, Türkiye’de kanser hastalığı görülme sıklığı ve kansere bağlı ölüm oranlarına ilişkin CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu’nun verdiği soru önergesine cevaben açıkladığı istatistikleri değerlendirdi.
“Türkiye kanser araştırma merkezi olacak”
Müezzinoğlu, vatandaşların sağlık hizmetlerine ulaşabilmesinde yakalanan noktanın, kanser hastalarına erken teşhis konulabilmesi imkanını artırdığını vurgulayarak, şöyle devam etti:
” Biz artık sadece teşhis ve tedavi eden değil, bu anlamda kanserin araştırılmasında, tedavisinde yeni buluşların yapılabildiği bir ülke olma adına da önemli stretejik çalışmaların arefesindeyiz. Bu anlamda, tıbbi tedavide tüketen değil, üretebilen, birilerinin bulduğunu değerlendirenin ötesinde kendisi de bu anlamda buluş yapabilen Ar-Ge dinamiklerini güçlü kılan, stretejik araştırmalar ve üretimler yapabilen bir ülke hedefini inşallah önümüzdeki 5-10 yılda başarabilmeyi hedefliyoruz.”
Acil servislere yeni düzenleme
Bakan Müezzinoğlu, acil servislerde yaşanan yoğunlukla ilgili bir soru üzerine de Türkiye’de acil servislere başvuru oranının, standartların çok ötesinde olduğunu ve bunun bu konuda yeni bir düzenleme yapılmasını zorunlu kıldığını ifade etti.
Türkiye’de rakamların, acil servislere amacı dışında çok yaygın başvuru yapıldığını gösterdiğini dile getiren Müezzinoğlu, şunları söyledi:
“Türkiye’deki acillerle ilgili geldiğimiz nokta, bizi yeniden bir düzenleme yapmaya itiyor ve önümüzdeki günlerde inşallah bir ay içerisinde acillerde, yeşil alan, sarı alan ve kırımızı alan düzenlemesini planlayacağız. Çünkü şu anda bizim acil bakma oranımız, gerek kamu, gerek üniversite, gerekse özel hastanelerde yüzde 30’u aştı, yüzde 40’lara yaklaştı. Halbuki bu oran normalde acil için yüzde 7-8’lerdir. Bizim vatandaşımız, kendi ölçeğinde akşam evine gittiğinde çocuğunun ateşi yükseldiyse veya hanımınının başı ağrıyorsa onu acil kabul ediyor. Öbür tarafta bir kriz, bir trafik kazası, bir yangın, afet, olağanüsütü durumlardaki acillerle bunları ayırmamız lazım. Dolayısıyla yeşil alan hastası, sarı alan hastası ve kırmızı alan hastası diye çerçeveyi önümüzdeki günlerde daha net bir şekilde tarif edip kamuoyuna deklara eedeceğiz.”
“Sağlık hizmeti sunmaktan kaçınan ‘kara listemize’ girer”
Müezzinoğlu, bazı özel sağlık kuruluşlarının vatandaşlardan belirlenen yasal fark ücreti dışında para talep ettiği ve bu konuda sorun yaşadıklarına, hastaları “kara listeye alarak” sağlık hizmeti vermekten kaçındıklarına ilişkin basında çıkan iddialara da yanıt verdi.
İster özel, ister kamu hastanesi olsun hiç bir sağlık kurumunun vatandaşı, maddi imkanı olsun olmasın “kara listeye” alma hakkı olmadığını belirten Müezzinoğlu, “Buna asla müsaade etmeyiz. Onu yapan her hastanemiz, her kurumumuz, her muhatabımız mutlaka bizim ‘kara listemize’ girer” dedi.
Müezzinoğlu, sağlık hizmetine ulaşabilmenin bir hak olduğunu ve “kara liste” anlamında istisna olarak düşünülebilecek sağlık görevlilerine şiddet uygulayanları dahi bundan mahrum bırakmadıklarına işaret ederek, şunları söyledi:
“Sağlıkta şiddet uygulayanlar da olsa tedavisini yapmakla sorumuyuz. Sağlığın, sağlıkçının böyle bir sorumluluğu var. O nedenle parası, madi imkanı var veya yok. Bizim birinci görevimiz, hekimliğin ve sağlık kurumlarının birinci görevi önce insana ve vatandaşa hak ettiği hizmeti sunmaktır. Ondan sonraki süreçte hak ettiği ücreti talep edebilir. Hak ettiği ücreti talep etmede de bizim bakanlığımızın da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın da hükümetin de kamuoyuna deklare ettiği yasal zemin son derece nettir ve açıktır.”