Türkiye’de ilk kez mekatronik ilaç yönetim sistemi kuruldu
Erzurum Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Yakutiye Araştırma Hastanesi eczanesinde Türkiye’de ilk kez mekatronik ilaç yönetim sistemi kuruldu.
Hastanenin baş eczacısı Banu Taylan Akın, tablet paketleme ve robotik sistem sayesinde insan hatasının sıfıra indirildiğini belirterek, “Türkiye’de ilk kez kullandığımız bu sistem sayesinde her şeyin kayıt altına alınarak tüm riskler bertaraf edildi” dedi.
Avrupa’daki hastanelerde kullanılan Mekatronik İlaç Yönetim Sistemi, Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Yakutiye Araştırma Hastanesi’nde uygulanmaya başlandı. Sistem sayesinde ilaçlar insan eli değmeden stoklanıp, paketlenerek hazırlanacak. Üniversite eczanesinde 15 kişi çalıştıklarını bildiren baş eczacı Banu Taylan Akın, daha önce ilaçların elle hazırlandığını çok yoğun çalışıldığı için bunun hataya açık olduğunu bildirdi. Yaklaşık 2 milyon liraya mal olan Mekatronik İlaç Yönetim Sistemiyle artık risk altında çalışmadıklarını anlatan Banu Taylan Akın, ilaçların aktif stok yönetimini gerçekleştirmeye başladıklarını söyledi. Üniversite hastanelerinin bir çoğunun stoğu düzgün yönetemedikleri için mali açıdan zor durumda olduklarını dikkati çeken Akın şunları söyledi:
“30 milyon liralık bütçemiz var. Böyle büyük bir bütçeyi ‘bakkal dükkanı’ hesabıyla yönetemezsiniz. Avrupa bu sistemleri kullanıyor. Biz de 2 aydır kullanıyoruz. Yaklaşık 3 yıl boyunca kurgusu, ihalesi, kurulumu zaman aldı. tablet paketleme ve robotik olmak üzere iki ayrı sistem var. Biz çatı yazılımıyla bu cihazları birleştirdik. Bunların hepsini bir çatı yazılımında topluyoruz ve hareketlerini görüyoruz. Son kullanma tarihi yakın olanı önce tüketmeye yönelik programlıyor. Orada insan insiyatifini ortadan kaldırıyor. Personel gidip istediği ilacı veya yanlış ilacı verme durumunda olmadığı için onu veremiyor. Riskler bertaraf edilmiş durumda. Ayrıca verdiğimiz tabletleri fotoğraflıyoruz. Adli bir vaka ya da iftira karşısında kanıtı elimizde var. Karekodlarını bile tututuyoruz. Hizmeti en üst standartlarda veriyoruz. Hollanda’da laleleri bile robotlarla veriyor. Ayrıca bu sistem anlık kontol edilebilir ve şeffaf.”