Creasoup

Farmaskop - İlaç ve Sağlık Profesyonellerinin Dergisi

15 Nisan 2014, Salı 14:33

Türkiye’de kök hücre nakli 10 katına çıktı

Türkiye kök hücre (kemik iliği nakilleri) tedavilerinde sağlık turizm merkezi olma yolunda. 2000 yılında 290 kemik iliği nakli gerçekleşen ülkemizde geçtiğimiz yıl bu rakam 10 kat artarak 2 bin 900’e ulaştı. Sözkonusu nakillerin yüzde 10’u kadarı yabancı hastalara yapıldı. Avrupa’da en fazla kemik iliği nakli yapan merkezleri arasında Türkiye’den de hastaneler giriyor.

Hücresel Tedavi ve Rejeneratif Tıp Kongresi Başkanı Prof. Dr. Osman İlhan, Türkiye’de halen 61 merkezde kan kanserleri ve hastalıklarında kemik iliği nakillerinin dünya standartlarında gerçekleştirildiği söyledi. Hürriyet’te yer alan habere göre; Sağlık Bakanlığı’nın kemik iliği nakillerini desteklemesi ve SGK’nın paket programıyla desteklemesiyle nakil yapan merkezlerin, dolasıyla hastaların sayısında artış olduğunu belirten Prof. Dr. İlhan, “Dünyanın hiçbir yerinde bu kadar kısa zamanda, 10 misli artan bir başarı yok” dedi. Prof. Dr. İlhan, tedavilerden alınan sonuçların ABD, İngiltere, Almanya’dan hiçbir farkı olmadığını da söyledi.

Kemik iliği nakil merkezlerinin 43’ünün erişkin, 18’inin de çocuk hastalara hizmet verdiğini hatırlatan Prof. Dr. İlhan, “Mutlulukla söylüyorum, Erzurum ve Diyarbakır’da da kök hücre merkezleri açıldı. Merkezlerin alt yapısı mükemmel. İki merkez (Erciyes Üniversitesi Genom ve Kök Hücre Merkezi ve Adana Başkent Hastanesi Kök Hücre Nakil Merkezi) ilgili uluslararası akreditasyon belgesi aldı. Uluslararası akteditasyon alan merkezlerin sayısı arttıkça gelecekte uluslararası oyuncu olma şansımız daha da artacak” dedi.

TEK MERKEZ 50 YABANCI HASTAYA KEMİK İLİĞİ NAKLİ

Anadolu Sağlık Merkezi Uluslararası Hizmetler Direktörü Aslı Akyavaş 2010 Ağustos ayından beri hizmet veren kemik iliği nakil merkezinde bgüne dek 50 yabancı hastaya nakil gerçekleştiğini belirterek, “Yıllık 300 kemik iliği nakil kapasitesiyle Avrupa’daki ilk 5 merkezi arasındayız. 2011 yılında 10, 2012 yılında 14, 2013 yılında ise 26 yabancı yetişkin hastaya kemik iliği nakli yaptık” dedi. Yabancı hastaların Irak, Bulgaristan, Azerbaycan gibi ülkelerden geldiğini belirten Akyavaş, “Birçok Körfez ülkesiyle de anlaşmamız var. Dubai’den de hasta alıyoruz. Yabancı hastalara 24 saat boyunca ana dillerinde hizmet veiyoruz. Ayrıca havalimanından transfer hizmeti, kampüs içerisinde Butik Otel’de konaklama avantajı sunuyoruz. Uluslararası Hasta Odaklı 60 kişilik bir ekiple de hastanın hastanedeki bütün süreçlerinde yanlarında oluyoruz” dedi.

Kemik iliği nakillerinin maliyetinin yüksek olması nedeniyle hastaların tedavi ücretlerinin çoğunlukla ülkelerinin sağlık bakanlıkları ya da çeşitli yardım kuruluşlarınca karşılandığını söyleyen Akyavaş, “Az da olsa özel sigortalı ve nakit ödeme yapan hastamız da bulunuyor. Türkiye uçuş mesafesinin kısa olması, vize probleminin olmaması, uluslararası deneyime sahip, güncel teknolojilere hakim Türk doktorların varlığı ve ülkemizin sağlıkta ileri teknoloji ürünler kullanılıyor olması nedeniyle cazip görülüyor” dedi. Akyavaş ayrıca yabancı hastaların onkoloji, onkolojik cerrahi ve kalp damar hastalıklarının tedavisi için de geldiğini söyledi. Akyavaş, “Uluslararası hastaların oranı başvurdukları bölüme ve aldıkları tedavi çeşitlerine göre değişiyor. Örneğin uluslararası hastalar Cyberknife hastalarının yüzde 50’sini, robotik cerrahi hastalarının yüzde 46’sını oluşturuyor” dedi.

HEDEF AMERİKA’DAN HASTA ALMAK

Medikalpark Hastaneler Grubu Anlaşmalı Kurumlar, Uluslararası Hasta Hizmetleri Direktörü Dr. Neslihan Kahraman, gruplarındaki 5 hastanede bugüne kadar yetişkin ve çocuk olmak üzere toplam 1250 hastaya kemik iliği nakli yapıldığını söyledi. Bunların yaklaşık yüzde 12’sinin yabancı hasta olduğunu hatırlatan Kahraman, “Orta Doğu, Kuzey Afrika, Turki Cumhuriyetleri, Balkan ve Körfez Ülkelerinden hasta alıyoruz. Hedefimiz Avrupa, Amerika ve Afrika’dan da hasta almak” dedi. Yabancı hastalarının nakil ücretlerini ya bireysel olarak ya da özel sağlık sigortası kanalıyla ödediklerini söyleyen Kahraman, ayrıca ülkelerin sağlık bakanlıklarıyla yapılan anlaşmalarla gönderilen hastalar olduğunu belirtti.

DİREKT UÇUŞLAR BİLE ETKİLİ

Türkiye hangi yönden hastalar için cazip? sorusuna karşılık Kahraman, “Türkiye, sağlık turizmi açısından son 5 yılda çok hızlı ilerleme kaydetti. Uluslararası hastalar, Türkiye’yi uluslararası akreditasyon, yüksek teknoloji, teşhis ve tedavi başarı oranları, tedaviye başlangıç sürelerinin kendi ülkelerine göre daha kısa olması, uluslararası hasta hizmetleri kalitesi, 62 ülke ile vizesiz seyahat imkânı, dünyanın her yerinden Türkiye’ye direk uçuşlar gibi sebeplerle tercih ediyor. Türkiye’deki sağlık hizmetlerinin fiyatları dünyadakilerle  karşılaştırıldığında yüzde 30-80 arasında daha uygun. Buna karşılık dünya standartlarında” dedi.

Grup olarak yılda 50-55.000 uluslararası hasta ağırladıklarını anlatan Karhaman, kemik iliği nakilleri dışında, organ nakli, ortopedi, kalp ve damar, beyin, plastik ve rekonstrüktif, bariatrik cerrahi, onkolojinin en çok hasta alan branşlar olduğunu söyledi.


SİZ DE YORUM YAPIN

Önceki yazıyı okuyun:
Atlas Sağlık’a yeni Genel Müdür atandı

AKFA Holding şirketlerinden Atlas Sağlık’ın Genel Müdürlüğü’ne Nuri Ertuğ getirildi. 25 yıldır sağlık sektörünün ihtiyaç duyduğu elektronik, mekanik ve mobilya...

Kapat