Türkiye’deki klinik araştırmalar izlenebilecek
Hastalıklara çare bulmaya çalışan araştırmacıların ortak kullanabilecekleri veri tabanı oluşturulacak. Araştırmacılar, Türkiye’de yapılan klinik araştırmaların yer alacağı veri tabanında bir araya gelecek, bilimsel çalışmaları takip edebilecek.
Yürütülen klinik araştırmaların sayısının ve niteliğinin artırılması için harekete geçen Sağlık Bakanlığı, Dokuz Eylül Üniversitesi Ulusal Klinik Araştırma Altyapı Ağı Uygulama ve Araştırma Merkezi (Turkish Clinical Research Infrastructures Network) (TUCRIN) ile işbirliğine gidecek.
Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanı Saim Kerman ile Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün’ün imza koyduğu protokol ile oluşturulacak veri tabanında, Türkiye’de yürütülün klinik araştırmalar izlenebilecek.
-Ülkede ilk
AA’nın haberine göre; Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı Klinik Toksikoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Yeşim Tunçok, insan sağlığının iyileştirilmesi, hastalıklardan korunma ve tedavide yeni ilaç ve yöntemlerin geliştirilmesi amacıyla insanlar üzerinde klinik araştırmalar yürütüldüğünü bildirdi.
Ülkede bir ilk olan TUCRIN’in, Türkiye’de klinik araştırmaların geliştirilmesi ve dünya standartlarına ulaştırılması için altyapıyı kurmak üzere AB projesi olarak kurulduğunu belirten Tunçok, veri tabanında kamu ve üniversite hastanelerinde klinik araştırma yapan merkezler, birimler, ilaç endüstrisi ve Sağlık Bakanlığı’nın biraya getirileceğini söyledi.
Bu ağ aracılığıyla Türkiye’den çok sayıda ulusal ve uluslararası klinik araştırmanın, uluslararası akredite edilmiş koşullarda yapılır duruma geleceğini ifade eden Tunçok, yapılacak buluşların hem insan sağlığına hem de ülke ekonomisine katkıda bulunacağını dile getirdi.
-Araştırmacılara açık olacak
Araştırmacılara açık olacak veri tabanı sayesinde, bilim insanları Türkiye’de yürütülen klinik araştırmaların içeriğiyle ilgili bilgi sahibi olabilecek. Bu sayede veri tabanı yeni araştırmalara ışık tutacak.