Türkiye’nin hibe ettiği ilaçlara ihtiyaç yok
“Türkiye Sağlık Bakanlığı ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı Arasında Sağlık Alanında Hibe Yapılmasına Dair Anlaşma”, 26 Temmuz’da Türkiye Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Anlaşmada, Türkiye tarafından Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne “ihtiyaç duyulan” 10 bin İsoniazid 100 mg tablet, 9 bin İsoniazid 300 mg tablet ve 6 bin Rifampisin 300 mg kapsül isimli anti-tüberküloz ilaçlarının hibe edileceği bildirildi.
Kıbrıs Postası’nın güvenilir kaynaklardan elde ettiği bilgiye göre ise söz konusu ilaçlara ihtiyaç yok. Bu konuda Türkiye’ye herhangi bir başvuruda bulunulmadığının ve ilaç talep edilmediğinin altını çizen kaynaklar, ilaç hibe konusunun tamamen Türkiye’nin inisiyatifinden kaynaklandığını belirtti.
Domuzcular Burnu’nda yer alan Lefkoşa Kentsel Sağlık Merkezi’ndeki dispanserde yürütülen tüberküloz tedavisinde 5 ana ilaç kullanılıyor. Bu ilaçlar İsoniazid, Rifampisin, Etambutol, Pirazinamid ve Streptomisin.
Türkiye’nin hibe edeceği İsoniazid ve Rifampisin ilaçları KKTC’de mevcut. Ancak hastalığın tedavisinde diğer ilaçlarla birlikte kullanılması gereken Pirazinamid adlı ilaç, ilaç firmasının üretimi durduruması nedeniyle piyasada yer almıyor ve tedavide kullanılamıyor.
Bu durumda Türkiye elindeki ilaç fazlasını hibe etme yoluna gitmiş gibi görünüyor. Türkiye’den daha önce hibe edilen yüksek miktardaki bazı ilaçların ise kullanım sürelerine iki ay kalan ilaçlar olduğu iddia ediliyor.
10 YILDA TOPLAM 320 VAKA
KKTC’de son 10 yıl içerisinde toplam 320 kişi tüberküloz tedavisi gördü. 2012’de ise sadece 34 kişinin tüberküloz tedavisi gördüğü bilgisine ulaşıldı. Türkiye’nin hibe edeceği anti-tüberküloz ilaçlarının toplam sayısı ise 25 bin.