Kalp Sağlığı – Omega-3 ve Hawthorn Berry
Kalp ve damar sistemi, vücudumuzun en önemli sistemlerinden biri. Başlıca işlevi, bedenimizdeki bütün hücrelere oksijen ve gerekli besinleri taşımak, hücrelerin ürettiği atıkların alınıp taşınmasına da yardımcı olmak. Kalbimiz, bu hedefe ulaşmak için, her gün 100.000 kez atar ve 9.500 ila 19.000 litre kanı vücudumuzda bulunan, 96,500 kilometreye yayılan damarlarımıza pompalar. Ortalama bir ömür dâhilinde kalp; 2,5 milyar kez atar ve 380 milyar litre kan pompalar.
Risk faktörlerini sıfırlamak her zaman çok mümkün olmasa bile bunları en aza indirmeye yarayan genel yaşam tarzı ve beslenmeye ilişkin birkaç öneri verilebilir.
- Soğuk su balığı hariç, yediğiniz hayvansal ürünleri azaltarak veya hiç yemeyerek daha az doymuş yağ ve kolesterol tüketin.
- Lif açısından zengin bitkisel besinleri daha fazla tüketin.
- İdeal vücut ağırlığınıza ulaşın.
- Düzenli olarak egzersiz yapın.
- Sigara içmeyin.
- Kafeinli veya kafeinsiz kahve içmeyi bırakın.
- Günde en az 1,5 litre su için.
- Beslenmenize kalp ve damar sağlığıyla ilgili destekleri eklemeyi unutmayın. (Omega-3, E vitamini, Sarımsak, Alıç, Magnezyum…vs.)
Omega-3 Nüfus araştırmaları, balık veya sebze yoluyla elde edilen Omega-3 yağları açısından zengin bir beslenme tarzını benimseyen kişilerde kalp hastalığı gelişme riskinin önemli oranda düşük olduğunu göstermiştir.*
Omega-3 yağ asitleri LDL kolesterolü ve trigliserit düzeylerini düşürür; trombositlerin aşırı birikmesini baskılar; fibrinojen düzeylerini düşürür ve yüksek tansiyonu olan kişilerin tansiyonunu düşürür. Tüm bunlar kalp ve damar hastalıklarının oluşumunu ve şiddetini azaltır. Omega-3 kullanımı sırasında dikkat edilmesi gereken bazı noktalar var.
- İçerisindeki esansiyel yağ asidi (EPA+DHA) miktarının anlamlı olması önemli.
- Yüksek emilim ve fayda için bulunduğu form önemli; trigliserit formunda olanların emilimi en az % 30 fazla.
- Üretim koşulları ve saflık derecesi dikkate alınmalı.
- Kalp ve tansiyon ilacı kullanan hastaların Omega-3 muhteviyatını mutlaka doktor kontrolünde ve eczacı danışmanlığında kullanması gerekli.
- Kan sulandırıcı ilaç kullananların Omega-3 doz ayarlamalarının doktor kontrolünde yapılması gerekir.
- Omega-6 ile dengeli alınmalı. (Ayçiçeği, Mısır, Soya, Buğday, Susam Yağı, Evenning Primrose Oil…vs.) Omega-3: Omega-6 = 1:4 olmalı.
Maalesef bu oranı gerçekleştirmek, gerek beslenme tarzımız gerekse günlük hayatın temposunda oldukça zor. Omega-3 takviyesi almak yerine, beslenmesinde balık tercih edenlerin dikkat etmesi gereken iki nokta var; balığın cinsi ve pişirme tekniği…
Günde 700-1000 mg Omega-3 alımı, kalp ve damar sistemi hastalıkları konusunda koruyucu ve tedavi edici olarak önerilir.
Hawthorn (Alıç Bitkisi) Alıç bitkisi uzun yıllardan beri kalp destekleyici olarak ve kalp-damar sistemi fonksiyonlarını normalize etmek için kullanılır. Alıç, damarları genişleten bioflavonoidler açısından oldukça zengin. Bu bileşikler çok güçlü antioksidanlar olup, kalbe oksijen ve kan akışının artmasına yardımcı olurlar. Ayrıca bioflavonoidler damar çeperini güçlendirir ve vücudun diğer bölgelerine olan kan akımını da düzenler. Kalp ritim bozuklukları, sinirsel kalp çarpıntıları, kalp yetmezliği, ağır enfeksiyon hastalıkları sonrasındaki kalp zafiyeti, kalp krizi sonrası yüksek kan basıncı, damar sertliği gibi alanlarda başarıyla ve uzun dönemde sorunsuzca, günde 1650 mg’a kadar kullanılabilmektedir.
Kalbimizin sağlıklı olması, tüm fonksiyonlarımızın sağlıklı olarak gerçekleşmesi anlamına gelir. Kalbinizin sağlığı için gerekli yaşam tarzını, beslenme biçimini ve alacağınız takviyeleri doktorunuzun kontrolünde ve en yakın sağlık danışmanınız eczacınıza danışarak belirleyin.
Kalbinizin sevgi, hayatınızın huzurla dolması dileğiyle…
* N. Kromann and A. Green, “Epidemiological Studies in the Upernavik District, Greenland,” Acta Med Scand 208 (1980): 401-6