Yeni eczane açılabilecek yerler açıklandı
Nüfusa göre yeni eczane açılabilecek yerleri açıklayan Sağlık Bakanlığı, sadece küçük veya gelişmişlik düzeyi düşük yerler için kontenjan tanıdı.
Ankara Çankaya’da 379, İstanbul Kadıköy’de 303, Fatih’te 192, Şişli’de 114, İzmir Konak’ta 169, Karşıyaka’da ise 117 eczane fazlası var.
En fazla eczane açığı bulunan iller arasında Şanlıurfa, Van ve Şırnak başı çekerken il genelinde eczane açığı bulunmamakla birlikte ilçe bazında en fazla eczane açığı tespit edilen İstanbul Esenyurt’a 63, Sultanbeyli’ye 46 yeni kontenjan verildi.
31 Mayıs 2012’de yürürlüğe giren kanun, yeni açılacak eczane sayılarının, ilçe sınırları içindeki nüfusa göre en az 3 bin 500 kişiye bir eczane olacak şekilde düzenlenmesini öngörüyor.
Sağlık Bakanlığı, bu düzenleme çerçevesinde ilk kez nüfusa göre planlama yaparak yeni eczane açılabilecek ilçeleri belirledi.
Büyük şehirlerin gelişmiş ilçelerinde yeni eczane açılması bir tarafa, büyük oranda fazlalık olduğu, sadece küçük veya gelişmişlik düzeyi düşük yerler için kontenjan tanındığı dikkati çekti.
İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Bursa, Denizli ve Kayseri gibi illerin büyük ilçelerinde eczane fazlası bulunduğu için yeni kontenjan tanınmadı.
Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunun hazırladığı listeye göre, büyük oranda eczane fazlalığı bulunan ilçeler ve sayıları şöyle:
Adana Seyhan (53), Ankara Altındağ (93), Çankaya (379), Keçiören (72), Yenimahalle (59), Antalya Alanya (47), Aydın Efeler (40), Bursa Osmangazi (73), Denizli Merkezefendi (69), Eskişehir Odunpazarı (58), Tepebaşı (31), Hatay Antakya (30), İskenderun (31), Isparta Merkez (46), Mersin Akdeniz (59), İstanbul Ataşehir (37), Bahçelievler (33), Bakırköy (73), Beşiktaş (80), Beyoğlu (44), Fatih (192), Kadıköy (303), Maltepe (60), Şişli (114), Üsküdar (73), Zeytinburnu (31), İzmir Bornova (39), Karabağlar (62), Karşıyaka (117), Konak (169), Kayseri Kocasinan (71), Konya Selçuklu (62), Muğla Bodrum (48), Samsun İlkadım (72), Trabzon Ortahisar (46).
-Eczane açılabilecek ilçeler
Bakanlığın listesine göre en fazla eczane açığı bulunan iller arasında Ağrı, Şanlıurfa, Van ve Şırnak başı çekiyor.
Ağrı, Bitlis, Diyarbakır, Gaziantep, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Mardin, Muş, Siirt, Van, Şırnak ve Iğdır’ın tüm ilçelerinde eczane açığı bulunduğu için yeni kontenjanlar açıldı.
Ağrı Doğubayazıt’ta 16, merkezde 21, Bitlis merkezde 12, Diyarbakır Bağlar’da 18, Çınar’da 14, Kayapınar’da 27, Gaziantep Şahinbey’de 14, Hakkari Yüksekova’da 24, Mardin Midyat’ta 16 yeni eczane açılabilecek.
Bazı ilçelerinde “rekor sayıda” eczane fazlalığı olmakla birlikte, yeni eczane açılması için en fazla kontenjan yine İstanbul’un 2 ilçesine verildi. Esenyurt’a 63, Sultanbeyli’ye 46 yeni kontenjan tanındı.
-Yasanın kapsamı
Eczacılar ve eczanelerle ilgili kanunun yürürlüğe girdiği 31 Mayıs 2012 tarihinde eczacılık yapma hakkına sahip eczacılarla eczacılık fakültelerinde okuyanlar ve fakülteyi yeni kazananlar bir defaya mahsus bu sınırlamaya tabi tutulmadı.
Aynı tarih itibarıyla eczanesi bulunanlara da bir defaya mahsus herhangi bir kısıtlamaya tabi olmaksızın eczanesini ilçe dışına nakledebilme ve devredebilme hakkı tanındı.
Bu çerçevede eczanelerle ilgili kanunun yürürlüğe girdiği 31 Mayıs 2012 sonrasında eczanesini kapatan ancak yeniden işyeri açmak ya da eczanesini başka bir ilçeye nakledip tekrar ilçe değiştirmek isteyenler nüfusa göre planlamaya tabi oldu.
Bu kişilerden eczane açmak isteyenler, Kurum tarafından ilan edilen yerler için başvuracak. Bu başvurularda en fazla yirmi beş tercih yapılabilecek. Kurum, eczacının yerleştirme puanı ve tercih sıralamasını göz önüne alarak yerleştirme yapacak. Başvuru yapan eczacılardan yerleştirme puanı en yüksek olanlar eczane açma hakkı kazanacak.
Başvuru yapan eczacıların yerleştirme puanlarının eşit olması halinde Kurum tarafından, Türk Eczacıları Birliği temsilcisinin de katılımıyla çekilecek kura sonucuna göre yerleştirme yapılacak.
Tercih dönemi 15 Ağustos’ta sona erecek.