Yeni tarama yöntemi, alzheimer yapan proteini saptıyor
Japon bilim adamları, Alzheimer’a yol açtığı belirlenen yıkıcı proteinlerin beyinde birikimini ortaya çıkaran yeni bir tarama yöntemi geliştirdi.
“Neuron” dergisinde yayımlanan yöntemin, Alzheimer’ın teşhisinde ve yeni ilaçların etkisinin test edilmesinde önemli bir rol oynaması bekleniyor. Teknoloji, beyinde Alzheimer’e yol açtığı saptanan “tau” adlı proteinlerin kümeleşmelerini ortaya çıkarıyor.
Chiba kentindeki Radyolojik Bilimler Enstitüsü araştırmacıları, beyinde tau proteininin 3 boyutlu resmini oluşturmak için pozitron emisyon tomografiyi kullandı.
ALZHEIMER YAPAN PROTEİNİ SAPTIYOR
Araştırmacılar, proteine yapışan ve beyin taraması sırasında proteinin görülmesini sağlayan bir kimyasal madde geliştirdi. Fareler ve Alzheimer olduğundan şüphelenilen hastalar üzerinde yapılan testler, araştırmacıların geliştirdiği teknolojinin tau proteini saptadığını gösterdi.
İlk kez 1906 yılında Alman bilim adamı Alois Alzheimer tarafından tanımlanan ve 65 yaş üstü kişilerde beyin dokularında ağır hasara neden olan Alzheimer hastalığı için hala etkili bir teşhis ve tedavi yöntemi bulunmuyor. Dünyada 30 milyondan fazla Alzheimer hastası olduğu tahmin ediliyor.