Zentiva Lüleburgaz üretim tesisleri Türkiye’yi dünyanın ilaç üretim üssüne çeviriyor
Avrupa ilaç sektörünün lider firması Sanofi Grubu bünyesinde faaliyet gösteren eşdeğer ilaç kuruluşu Zentiva, Türkiye’nin en büyük üretim merkezlerinden biri olan Lüleburgaz’daki tesislerini dünyanın ilaç üretim üssüne dönüştürüyor. Zentiva Türkiye Genel Müdürü Şahin Arslan ile Zentiva Dünya Başkanı Jerome Silvestre, Zentiva’nın merkez ofisinin bulunduğu Prag’da düzenledikleri basın toplantısında, şirketin Türkiye’deki faaliyetlerini ve üretimle ilgili önemli yatırım planlarını paylaştı.
“Türkiye Zentiva için özel bir öneme sahip”
Zentiva Başkanı Jérôme Silvestre, firmanın Türkiye’de Ar-Ge, ihracat, üretim operasyonlarıyla ekonomiye katkıda bulunmayı taahhüt ettiğini belirterek,
“Zentiva, eşdeğer ilaç üretiminde Avrupa’nın üçüncü büyük şirketi. Dünyada 35 pazarda faaliyet gösteren Zentiva için Türkiye özel bir öneme sahip.”
dedi.
Lüleburgaz Tesisleri 13 ülkeden kalite onayı ile uluslararası üretim merkezi oluyor
Zentiva Türkiye Genel Müdürü Şahin Arslan, Sanofi Grubu’nun Türkiye pazarında bulunan ürünlerinin %70’sinden fazlasının Lüleburgaz Tesisleri’nde üretildiğine dikkat çekerek, ithalden yerel üretime geçiş çalışmalarının devam ettiğini söyledi.
“Bugün Zentiva’nın Türkiye’deki üretim merkezi olan Lüleburgaz Tesisleri, aralarında Almanya, ABD, Avustralya, Danimarka’nın da bulunduğu 13 ülkeden kalite onayı alarak uluslararası üretim üssü haline dönüştü.”
diye konuşan Arslan, yüksek üretim standartları nedeniyle bugüne kadar hem Türkiye hem de diğer ülkeler için yurtdışında üretimi yapılan Sanofi Grubu ürünlerinin Lüleburgaz Tesisleri’ne taşınmakta olduğunu belirtti. Arslan,
“2013 yılında ise Amerika, İspanya, Fransa, Portekiz, İngiltere, İtalya, Kore ve İsveç’te üretilen 19 ürünün Türkiye’ye transferinin tamamlanması planlanıyor”
dedi. Bu gelişmelerle beraber şu anda yurtdışında üretilip yerel üretim için transfer çalışmaları yürütülen ürünlerin toplam hacminin yaklaşık 30 milyon ambalaj olduğunu söyleyen Arslan, 2012-2016 yılları arasında, daha önce üretilmemiş olan 39 yeni molekülün de Lüleburgaz’da üretileceğine dikkat çekti.
51 ürün Lüleburgaz’a taşınarak kapasite kullanımı artırıldı
Arslan yurtdışından çekilen üretimin yanı sıra Lüleburgaz Tesisleri’nin Sanofi Grubu için bir üretim ve ihracat üssüne dönüştüğünü belirtti ve sözlerine şöyle devam etti:
“2010 yılında Zentiva’nın Sanofi Grubu’na katılmasıyla beraber Türkiye’de fason olarak üretilen 51 ürün Lüleburgaz Tesisleri’ne taşındı. Sadece 2012’de 19 Sanofi ve Zentiva ürünü Lüleburgaz’a taşındı. Böylece ürünlerimizi kendi tesislerimizde üreterek fabrikamızın kapasite kullanımını da önemli ölçüde arttırmış olduk.”
Zentiva’nın Lüleburgaz’daki üretim merkezinin, Sanofi Grubu’nun tüm dünyada sahip olduğu fabrikalar arasında kapasite bakımından ilk sıralarda yer aldığını belirten Arslan,
“20. yılını kutlayan Lüleburgaz Tesisleri, üç vardiya bazında, yıllık 425 milyon kutu kapasiteye sahip. Tesislerimizde 2010’da 187 milyon kutu üretim, 2011’de ise 230 milyon kutu üretim gerçekleştirdik. Tesislerde toplam üretimin %51’i farklı ilaç şirketleri için, %49’u ise Zentiva ve Sanofi Grubu için gerçekleştirildi.”
diye konuştu.
Zentiva, Türkiye’de AR-GE merkezi belgeli tek çok uluslu şirket
Zentiva Lüleburgaz Tesisleri’nin üretimin yanında dünya çapında bir Ar-Ge merkezine dönüşmeye başladığını söyleyen Arslan,
“Zentiva’nın, Türkiye’ye adım atmasıyla beraber ülkemizdeki en büyük üretim ve Ar-Ge merkezini yönetir duruma geldik. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından tescillenen Lüleburgaz Tesisleri Ar-Ge merkezi ile Zentiva, Türkiye’nin ‘Ar-Ge Merkezi Belgeli’ tek çokuluslu ilaç firması oldu.”
dedi. Ar-Ge merkezine 2011’de 17,2 milyon liralık yatırım gerçekleştirdiklerini söyleyen Şahin Arslan, bu alanda son beş yılda yatırımları %50; istihdamı da %30 oranında artırdıklarını ifade etti.
Bu artışın sağlanmasındaki en önemli etkenlerin proje sayısındaki artış ve Ar-Ge Merkezi sertifikasının alınması olduğunu belirten Arslan,
“Sanofi Grubu’nun Zentiva’yı devralmasının ardından yeni ürün geliştirme çalışmaları sadece Türkiye ile kısıtlı kalmadı, Avrupa pazarı için de yeni ürün geliştirme çalışmaları yürütüldü.”
diye konuştu. Arslan şöyle devam etti:
“Lüleburgaz Ar-Ge merkezinde 2009’dan itibaren Avrupa pazarına verilmek üzere, osteoporoz, diyabet, hipertansiyon, şizofreni, migren, astım, obezite ve HIV tedavilerinde kullanılan 21 dozaj formu ile toplam 11 molekülün geliştirme çalışmaları tamamlandı. Geliştirilen bu moleküllerden ikisi pazara sunuldu, üçü ruhsat onayı aldı, altısının ise ruhsat başvurusu yapıldı.”
34 ülkeye 74 Milyon TL’lik ihracat
Ar-Ge’deki başarılarının ihracat rakamlarına da yansıdığını belirten Şahin Arslan, Lüleburgaz’daki Zentiva Üretim Tesisleri’nin 2011 ihracat şampiyonları arasına girdiğini vurguladı. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TIM) bünyesinde yer alan İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri tarafından 2009’dan bu yana üçüncü kez ihracat ödülüne layık görülen Zentiva Üretim Tesisleri 2011 yılında aralarında Almanya, Fransa, Avusturya, Hollanda, Kazakistan, Özbekistan, Litvanya, Macaristan, Danimarka, Ürdün, Azerbaycan’ın da bulunduğu 34 ülkeye, yaklaşık 25 milyon kutu, 58 milyon tablet ürün ve toplamda yaklaşık 75 milyon lira ihracat gerçekleştirerek TIM bünyesinde düzenlenen İhracatımızın Yıldızları Töreni’nde ikincilikle ödüllendirildi.
Öte yandan Zentiva’nın Türkiye pazarında 61 ürünü bulunduğunu belirten Arslan, 2011 IMS satışları ve ihracat toplamının 367 milyon lira düzeyinde gerçekleştiğini ifade etti.